Ehkäisypillerit

Miten ehkäisypilleri vaikuttaa? |Sivuvaikutuksia| Pillerin ehkäisytehoon vaikuttavia tekijöitä| Muuta huomion arvioista| Kenelle yhdistelmäehkäisypillerit eivät sovi? | Pillerin unohtaminen|

Miten ehkäisypilleri vaikuttaa?

Yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät sekä estrogeeniä että progestiinia (keltarauhashormoni). Pillereiden teho perustuu siihen, että ne estävät tehokkaasti munasolun kypsymisen ja irtoamisen munasarjasta. Tämän takia hedelmöittymistä ei pääse tapahtumaan. Nämä vaikutukset häviävät ja tilanne palautuu takaisin "normaaliksi" kun pillereiden käyttö lopetetaan. Heti pillereiden lopettamisen jälkeinen ensimmäinen luontainen kierto on aivan normaalilla tavalla hedelmällinen ja raskaus voi turvallisesti alkaa ilman erityisiä varo-aikoja tai taukoja pillereiden lopettamisen jälkeen.

Sivuvaikutuksia

E-pillereiden käytön yhteydessä saattaa joskus esiintyä päänsärkyä, mielialanmuutoksia, pingotusta rinnoissa sekä painon ja sukupuolisen aktiivisuuden muutoksia. Nämä oireet ovat tavallisimpia hoidon alussa ja häviävät yleensä muutaman kuukauden kuluessa. Pahoinvointi on harvinainen sivuvaikutus. Mikäli sitä kuitenkin esiintyy, nauti tabletit heti aterian jälkeen. Tabletit voi ottaa myös illalla, jolloin lääkkeen (hormonien) huippupitoisuus ajoittuu yöhön. Pienelle osalle käyttäjistä e-pillerit aiheuttavat verenpaineen nousun, jolloin pillerien käyttöä ei ole turvallista jatkaa. Tämän vuoksi verenpaine mitataan vuosittain e-pillerireseptin uusinnan yhteydessä.

Yhdistelmäpilleriehkäisyyn liittyy hieman suurentunut riski saada syvän laskimon veritulppa. Nuorella, terveellä, tupakoimattomalla ja normaalipainoisella naisella e-pillereiden käyttö tämän ja vielä harvinaisemman valtimoveritulpan riskien suhteen on kuitenkin varsin turvallista.

Ehkäisypillereissä on useita vaihtoehtoja, jotka eroavat toisistaan pillerin sisältämän estrogeenimäärän sekä estrogeeni- ja keltarauhashormonimolekyylin suhteen. Eri ehkäisypillereillä voi olla toisistaan poikkeavia yksilöllisiä vaikutuksia, joten valmistetta kannattaa tarvittaessa vaihtaa. Ehkäisypillerien, -laastarin tai -renkaan käytössä ei suositella pidettävän taukoja, koska valmisteiden käyttöön liittyvän pienen veritulppariskin on todettu olevan suurimmillaan uudelleen aloituksenkin jälkeen kolmen ensimmäisen käyttökuukauden aikana. 

Ylimääräiset vuodot:

Joskus, varsinkin ensimmäisten e-pillereiden käyttökuukausien aikana, saattaa esiintyä veristä ylimääräistä vuotoa (tiputtelua) silloinkin, kun käytät tabletteja säännöllisesti. Vähäinen vuoto ei ole huolestuttavaa, vaan voit jatkaa tablettien ottamista tavalliseen tapaan. Mikäli vuoto kuitenkin on kivulias, yhtä runsasta kuin kuukautisvuoto tai jatkuu yli viikon, ota yhteyttä lääkäriisi.

Vuodon poisjääminen ehkäisytablettien käytön aikana:

Vuodot usein niukkenevat ja saattavat jäädä kokonaan pois. Ensimmäisen kerran kun vuodot jäävät pois, on järkevää tehdä raskaustesti ja kun raskaus on poissuljettu, voit jatkaa tablettien ottamista tavalliseen tapaan normaalin seitsemän päivän tauon jälkeen. Jos vuotoa ei ole esiintynyt neljään kuukauteen, ota yhteyttä lääkäriisi.

Pillerin ehkäisytehoon vaikuttavia tekijöitä

Eräät lääkkeet, ennen kaikkea eräät epilepsialääkkeet ja muutamat antibiootit saattavat heikentää ehkäisypillerin vaikutusta, samoin hiilitabletit. Luontaislääkkeistä tiedetään, että ainakin mäkikuismauutetta sisältävät valmisteet voivat heikentää merkitsevästi e-pillereiden tehoa. Suurimmasta osasta luontaistuotteita ei valitettavasti ole olemassa tutkimustietoa niiden yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa.

Jos sinulle määrätään antibioottikuuri, muista mainita e-pillereiden käytöstä. Suurinta osaa antibiootteja voi käyttää yhdessä e-pillereiden kanssa ilman riskiä ehkäisytehon laskusta. Mikäli antibioottikuuri sen sijaan aiheuttaa sivuvaikutuksenaan selkeän vesiripulin tai oksentelun, niin e-pillereiden imeytyminen maha-suolikanavasta verenkiertoon voi häiriintyä ja silloin on riski ehkäisytehon laskusta; ks. seuraava kappale.

Oksentelun ja ripulin yhteydessä mahdollinen pillereiden tehon heikkeneminen:

Jos sinulla esiintyy neljän tunnin aikana tabletin ottamisesta oksentelua tai ripulia, on mahdollista etteivät tabletin sisältämät hormonit ehdi imeytyä elimistöösi. Jatka kuitenkin tablettien ottamista normaaliin tapaan, mutta käytä samanaikaisesti muuta ehkäisyä (kondomia), siihen asti kunnes kuukautisesi alkavat.

Muuta huomionarvoista

E-pillerin käyttäjillä esiintyy ei-käyttäjiä vähemmän myoomia, endometrioosia, munasarjakystia ja sisäsynnytintulehdusten riski on e-pillerin käyttäjillä pienempi.

E-pillereiden käytön vaikutusta rintasyöpäriskiin on yritetty selvittää erityisesti siksi, että pitkäaikaisella vaihdevuosien hormonihoidolla tiedetään olevan rintasyöpäriskiä lisäävä vaikutus. Nykytiedon valossa e-pillereillä ei ole selkeästi osoitettua riskiä rintasyövän riskin lisääjänä, mutta sairastetun rintasyövän jälkeen ei naiselle suositella yhdistelmäehkäisypillereiden käyttöä.

Hedelmällisyys säilyy normaalina e-pilleriehkäisyn jälkeen, mutta iän karttuminen heikentää hedelmällisyyttä. Jos ehkäisee pitkään - menetelmästä riippumatta - ja lastenhankinnan ajankohtaa siirretään pitkälle yli 30 ikävuoden, niin raskaaksi tuleminen "vaikeutuu" iän mukaisen hedelmällisyyden laskun vuoksi.

Yhdistelmäehkäisytabletin unohtaminen

Jos tabletin unohtamisesta on kulunut alle 12 tuntia, valmisteen ehkäisyteho ei ole heikentynyt. Unohtunut tabletti tulee ottaa heti muistettaessa ja seuraavat tabletit tavanomaiseen aikaan.

Jos tabletin unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia, valmisteen ehkäisyteho voi olla heikentynyt.

Alla olevat ohjeet koskevat yhden tabletin unohtamista. Mikäli tabletteja on unohtunut useampi kuin yksi, kannattaa asiassa kysyä neuvoa YTHS:n terveydenhoitajalta tai omalta terveysasemalta. 

1. tablettiviikko

Unohtunut tabletti otetaan heti muistettaessa, vaikka tällöin olisikin otettava kaksi tablettia samalla kertaa. Seuraavat tabletit otetaan normaaliin aikaan. Lisäksi seuraavien 7-9 päivän ajan (pillerimerkistä riippuen) tulee käyttää kondomia. Jos nainen on ollut yhdynnässä tabletin unohtamista edeltävien 7 päivän aikana, raskaus on mahdollinen. Raskauden mahdollisuus on sitä suurempi mitä useampi tabletti on unohtunut ja mitä lähempänä säännöllistä tablettitaukoa unohtuneet tabletit ovat.

2. tablettiviikko

Unohtunut tabletti otetaan heti muistettaessa, vaikka tällöin olisikin otettava kaksi tablettia samalla kertaa. Seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan. Jos tabletteja on otettu säännöllisesti ohjeen mukaan 7 päivän ajan ennen ensimmäistä unohtunutta tablettia, lisäehkäisyä ei tarvita. Muussa tapauksessa tulee käyttää kondomia 7-9 pv:n ajan (pillerimerkistä riippuen).

3. tablettiviikko

Unohduksen sattuessa voidaan menetellä kahdella eri tavalla

  • 1. Unohtunut tabletti otetaan heti muistettaessa, vaikka tällöin olisikin otettava kaksi tablettia samalla kertaa. Seuraavat tabletit otetaan normaaliin aikaan. Seuraava läpipainopakkaus aloitetaan heti, kun käytössä olevan läpipainopakkauksen tabletit loppuvat, niin että tablettien ottamisen väliin ei jää taukoa. Tyhjennysvuoto jää todennäköisesti tulematta ennen uuden pakkauksen loppumista, mutta tablettien käytön aikana voi esiintyä tiputtelu- tai läpäisyvuotoa.
  • 2. Tablettien ottaminen käytössä olleesta läpipainopakkauksesta voidaan myös keskeyttää ja aloittaa 7 päivän tablettitauko. Taukoon luetaan mukaan ne päivät, jolloin tabletit on unohdettu ottaa. Tablettien ottaminen aloitetaan uudesta läpipainopakkauksesta 7 päivän tauon jälkeen.

Jos useampi tabletti on jäänyt ottamatta eikä tyhjennysvuotoa tule ensimmäisen normaalin tablettitauon aikana, raskauden mahdollisuus on otettava huomioon.

Kenelle yhdistelmäehkäisypillerit eivät sovi?

Ehkäisypillerit ovat tupakoijalle huonosti tai ei lainkaan sopiva ehkäisymenetelmä. Yli 35-vuotiaalle tupakoitsijalle yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö ei sovi lainkaan, sillä tupakointi lisää merkittävästi e-pillereiden vakavien sydän- ja verisuonisivuvaikutusten riskiä.

Merkittävästi ylipainoisille (BMI > 35 kg/m2) e-pillereitä ei suositella.

Yhdistelmäehkäisypillereitä ei nykytiedon valossa suositella käytettävän naisilla, joilla on aurallinen migreeni. Migreeni ilman aura-esioireita ei sinällään estä alle 35-vuotiaan naisen yhdistelmäpillereiden käyttöä.

Edellä mainittujen tilanteiden lisäksi on joitain perussairauksia tai tilanteita, joissa e-pillereitä ei suositella. Näitä ovat esimerkiksi aiemmin sairastettu laskimo- tai valtimotukos, verenpainetauti, verisuonikomplikaatioita aiheuttanut diabetes tai aktiivinen maksasairaus.
Koska e-pillerit eivät sovi kaikille, tehdään päätös niiden aloittamisesta yleensä lääkärin vastaanotolla.

Tietolähteet:
Terveysportti-Duodecim

Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén, tarkistus SI ja SV 21.1.2013

Lisätietoja e-pillereistä:
Duodecim, Terveyskirjasto > Ehkäisypillerit


Avainsanat: Ehkäisy, Ehkäisypillerit