Alkoholi - humala, krapula ja alkoholimyrkytys

Humala

Humala johtuu aivojen lamaantumisesta alkoholin nauttimisen seurauksena.

Humala syntyy, kun alkoholi muuttaa aivojen hermosolujen kalvojen toimintaa. Juomisen alkuvaiheessa veren vähäinen alkoholipitoisuus vilkastuttaa joitakin toimintoja, mutta suuri alkoholipitoisuus lamauttaa. Pienetkin alkoholimäärät lisäävät havaintovirheitä, hidastavat reaktioaikoja ja toimintoja.

Alkoholin poistumisnopeus on aina vakio eli 1 g puhdasta alkoholia 10 painokiloa kohti tunnissa. Palaminen tapahtuu pääosin maksassa. Muuttumattomana alkoholia poistuu hengityksen, virtsan ja hien mukana 5 %. Yhden ravintola-annoksen poistuminen kestää n. 2 tuntia, punaviinipullollisen yli 8 tuntia ja vodkapullollisen yli vuorokauden.

Nainen, 60 kg 

  Annoksia

Veren alkoholipitoisuus o/oo

2

0.3

0

0

0

0

4

0.9

0.5

0.1

0

0

6

1.6

1.1

0.7

0.2

0

8

2.2

1.8

1.3

0.8

0.2

10

2.9

2.4

2.0

1.5

0.9

Palautumisaika
tunteina

2 - 3

5 - 6

8 - 9

12

16

Mies, 80 kg 

  Annoksia

Veren alkoholipitoisuus o/oo

2

0.1

0

0

0

0

4

0.5

0.1

0.0

0

0

6

1.0

0,5

0.2

0

0

8

1.4

1.0

0.6

0.1

0

10

1.8

1.4

1.0

0.6

0

Palautumisaika
tunteina

2 - 3

5 - 6

8 - 9

12

16

Rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea. Arvioi ajokuntosi oikein! Apuna voit käyttää Promillelaskuria ja älypuhelimen promillelaskuria.

Krapula

Veren alkoholipitoisuuden kääntyessä laskuun esiintyy väsymystä, pahoinvointia ja päänsärkyä. Krapulassa on kyse alkoholin vieroitusoireista. Yhden promillen ylittäminen johtaa elimistön kuivumiseen, verensokerin laskemiseen ja myrkytysoireisiin. Oireet ovat pahimmillaan silloin kun lähes kaikki alkoholi on poistunut elimistöstä. Krapulan voimakkuus on suoraan verrannollinen humalatilan voimakkuuteen.

Krapulaan ei ole lääkettä. Oloa voi yrittää helpottaa raittiilla ilmalla ja levolla.

Raskasta fyysistä rasitusta on syytä välttää. Rasitus krapulassa voi johtaa sydämen rytmihäiriöihin, sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen. On syytä muistaa, että krapulassa ajokyky on selvästi huonompi ja elimistön reaktiot poikkeavia.

Alkoholimyrkytys

Erittäin suurten alkoholimäärien juominen nopeassa tahdissa johtaa niin syvään myrkytystilaan, että hengitys pysähtyy. Tappava veren alkoholipitoisuus on 5 promillea, mutta alkoholiin tottumattomilla nuorilla tai iäkkäillä ihmisillä jo alle 3 promillea.

Suomessa kuolee vuosittain alkoholimyrkytykseen yli 400 henkilöä.

Artikkelin laati: Yleislääketieteen erikoislääkäri LKT Mikael Nyström /päivitti LT, dos. Kristina Kunttu 17.5.2013


Aiheeseen liittyy myös

Avainsanat: Alkoholimyrkytys, Humala, Krapula, Alkoholin poistuminen, Veren alkoholipitoisuus, Alkoholin_palaminen