Siirry sisältöön

Korkeakouluopiskelijan terveydenhuollon rahoituksesta vastaa pääosin valtio (77%). Opiskelijoiden osuus on 23 %. Opiskelijat maksavat YTHS:n palveluihin oikeuttavan terveydenhoitomaksun 1.1.2021 alkaen Kelalle.

Kuka maksaa?

Maksun maksavat ne opiskelijat, jotka kuuluvat YTHS:n palvelujen piiriin. Terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle riippumatta siitä, käyttääkö opiskelija YTHS:n palveluja.

Kuinka paljon?

Valtioneuvosto on vahvistanut korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon maksun ensimmäistä kertaa. Terveydenhoitomaksun suuruus vuonna 2021 on 71,60 euroa. Lain mukaan maksu on suoritettava kahdessa erässä, jolloin lukukausikohtainen maksu on 35,80 euroa.

Koska ja miten?

Terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle lukukausittain eli 2 kertaa vuodessa. Huomaathan, että Kela ei lähetä sinulle laskua vaan terveydenhoitomaksun suorittamisesta on huolehdittava oma-aloitteisesti. Maksun eräpäivät määräytyvät sen mukaan, milloin olet ilmoittautunut läsnä olevaksi. Katso aikataulu Kelan verkkosivuilta >

Ensimmäisen kerran korkeakouluopiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle kevätlukukaudelta 2021. Terveydenhoitomaksun voi maksaa Kelan asiointipalvelussa joulukuusta 2020 alkaen ja eräpäivä on 31.1.2021. 

YTHS ei peri käyntimaksuja

YTHS:n palveluista ei peritä käyntimaksuja, vain peruuttamattomien aikojen maksu säilyy myös ensi vuonna.

Jäikö kysyttävää? Katso, löytyykö vastaus jo Q&A -sivulta. Siellä voit lähettää meille myös oman kysymyksesi.

Faktat

  • Opiskelijan terveydenhuollon kustannuksista vastaa pääosin valtio (77 %).
  • Opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle riippumatta palvelujen käytöstä.
  • Opiskelijan maksun suuruus vuonna 2021 on 71,6 € ja se maksetaan Kelalle kahdessa erässä.
  • YTHS ei peri käyntimaksuja.