Siirry sisältöön

Jäikö jokin askarruttamaan? Kokoamme tälle sivulle opiskeluterveydenhuollon muutokseen ja YTHS:n laajentumiseen liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia. Täällä voit jättää myös oman kysymyksesi. Vastaamme uusiin kysymyksiin 2-3 viikon välein.

Huomaathan, että kaikki kysymykset ja vastaukset koskevat opiskeluterveydenhuoltoa 1.1.2021 alkaen. YTHS:n tämän hetken palveluista ja asioinnista löydät tietoa verkkosivuilta.

Palveluista

 • Jos olet ilmoittautunut läsnä olevaksi, sähköiset asiointi- ja etäpalvelumme ovat käytössäsi myös vaihdon aikana. Lue lisää käyttöoikeuksista ja palveluista.
 • 1.1.2021 alkaen vaihto-opiskelijoille ei ole enää oikeutta käyttää YTHS:n palveluja. Lue lisää käyttöoikeuksista.

 • Kyllä, voit tulla YTHS:n terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle monissa asioissa myös videovälitteisesti. Etävastaanottoaika on mahdollista varata kaikissa palvelupisteissämme, ja tämän syksyn aikana myös digilääkärit aloittavat toimintansa.

Asioinnista

 • Ensisijainen palvelupisteesi on opiskelupaikkakuntasi palvelupiste. Tarvittaessa saat ajanvarausluvan toisella paikkakunnalla sijaitsevaan YTHS:n palvelupisteeseen.

  Huomioithan, että yhteistyökumppaneidemme sivutoimipisteitä voi käyttää pääasiassa vain ne opiskelijat, jotka opiskelevat kyseisellä paikkakunnalla.
 • Ammattikorkeakoulun opiskelijana voit varata vastaanottoaikoja vasta 1.1.2021 alkaen, kun siirryt YTHS:n palvelujen ja Kelan perimän terveydenhoitomaksun piiriin. Ennen tätä YTHS:llä ei ole tietoa ammattikorkeakouluissa opiskelevista.
 • Kyllä kuuluu. 1.1.2021 alkaen mistään YTHS:n palveluista ei peritä käyntimaksuja, vain peruuttamattomien aikojen maksu säilyy.
 • Terveydenhoitomaksu suoritetaan kevät- ja syyslukukaudella Kelan määrittelemän aikataulun mukaisesti. Maksun eräpäivät määräytyvät sen mukaan, milloin olet ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle ajalla 1.10.–31.12. maksat maksun vuoden loppuun mennessä. YTHS:n palveluja voit käyttää, kun olet ilmoittautunut läsnä olevaksi.

Terveydenhoitomaksusta

 • Tarkkaa tietoa ei tällä hetkellä vielä ole. Terveydenhoitomaksun suuruus tarkistetaan vuosittain ja se vahvistetaan ennen marraskuun 30. päivää. Tarkista summa silloin Kelan verkkosivuilta. Karkean ennakkoarvion mukaan terveydenhoitomaksun suuruusluokka vuonna 2021 on 38,5 euroa lukukaudessa eli noin 77 euroa lukuvuodessa. Löydät tietoa terveydenhoitomaksua koskevista muutoksista Kelan verkkosivuilta.

Jos et maksa terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä, Kela muistuttaa maksun maksamisesta. Jos terveydenhoitomaksu maksetaan eräpäivän jälkeen, peritään kiinteä viivästymismaksu. Jos et maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen saatuasikaan, Kela voi kuitata maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman suostumustasi. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

 • Olemme saaneet monta aiheeseen liittyvää kysymystä ja vastaamme tällä vastauksella niihin kaikkiin.
 • Kela perii terveydenhoitomaksun kaikilta palvelujen piiriin kuuluvilta opiskelijoilta. Kaikki opiskelijat ovat myös osallisia YTHS:n palveluista, vaikka eivät käyttäisikään suoraan esimerkiksi vastaanottopalveluja. Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoa koskevan lain ja STM:n Opiskeluterveydenhuollon oppaan linjausten mukaan YTHS:n tehtävänä on paitsi järjestää terveyden- ja sairaanhoitopalvelut opiskelijoille myös edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä edistää koko opiskeluympäristön ja -yhteisön hyvinvointia. Tästä työstä hyötyvät kaikki opiskelijat, myös ne joiden ei tarvitse käyttää vastaanottopalveluja. Kelan perimä terveydenhoitomaksu ei ole vastike opiskelijan saamasta yksilöidystä palvelusta vaan kattaa opiskeluterveydenhuollon kuluja yleisemmin.
 • Yliopistot eivät peri kotimaisilta ja EU/ETA-maista tulleilta opiskelijoilta lukukausimaksua. Viittaat varmasti ylioppilaskunnan jäsenmaksuun. Ylioppilaskunnat päättävät itse jäsenmaksunsa suuruudesta. Tästä asiasta saat tietoa omasta ylioppilaskunnastasi. Toivottavasti helpottaa tieto, että terveydenhoitomaksu maksetaan kaksi kertaa vuodessa eli kertamakuerä on alle 40 euroa.