Uutinen
Open menu

Tutkimus masennuksen digitaalisesta hoito-ohjelmasta käynnissä: ”Ohjelma on ollut iso tuki”

Ajankohtaista

18.2.2019

Opiskelijoiden rekrytointi YTHS:n ja Meru Health Oy:n tutkimukseen masennuksen digitaalisen hoito-ohjelman käytöstä jatkuu kevään 2019.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) ja Meru Health Oy aloittivat vuosi sitten keväällä 2018 tutkimusyhteistyön, jossa tutkitaan Meru Healthin kehittämää masennuksen digitaalista hoito-ohjelmaa yliopisto-opiskelijoilla. Masennus- ja ahdistuneisuusoireista kärsii noin viidennes opiskelijoista, ja pitkittyessään ne voivat vaikeuttaa opiskelua merkittävästi.

Meru Healthin hoito-ohjelman toteutettavuudesta on hiljattain julkaistu yksi tutkimus (Goldin ym. 2019: Feasibility of a Therapist-Supported, Mobile Phone–Delivered Online Intervention for Depression). Siinä nuorten aikuisten masennusoireet vähenivät ohjelman aikana merkittävästi, ja ohjelmaan kuuluvien harjoitusten tekeminen ennusti masennusoireiden lievittymistä. YTHS:n kanssa käynnissä olevasta satunnaistetusta verrokkikontrolloidusta tutkimuksesta saadaan tasokkaampaa näyttöä ohjelman vaikuttavuudesta, ja tavoitteena on, että ohjelma voitaisiin ottaa laajempaan käyttöön opiskelijoiden masennuksen hoidossa. Näin masennuksen hoitoon pääsyä voitaisiin nopeuttaa.

Opiskelijoiden rekrytointi tutkimukseen on paraikaa käynnissä YTHS:n toimipisteissä, ja tavoitteena on saada mukaan yhteensä 120 masennuksesta kärsivää opiskelijaa eri puolilta Suomea. Helmikuun 2019 alkuun mennessä mukaan on saatu reilut 50 opiskelijaa, ja tutkimuksen on keskeyttänyt vain kaksi henkilöä. Rekrytointia jatketaan toukokuun 2019 loppuun saakka.

Opiskelijoiden antama palaute ohjelmasta on ollut valtaosiltaan myönteistä:

"On ollut aivan loistavaa. Varmaan montakin tekijää miksi voin paljon paremmin. Yksi on selkeesti kuitenkin tämä ohjelma. Oon kirjottanu valmiiks muistiin kaikkea, että voin jatkaa loputtua tekemistä. Viime viikot ovat olleet uskomattoman hyviä. Olen ihan ihmeissäni. Vähän rupee kuitenkin pelottaa et mitä jos taas meneekin huonommin. Ohjelma on ollu myös iso tuki. On aina tienny mitä tehä kun menee huonommin"

"Koen että olen saanut paljon työkaluja itseni ymmärtämiseen ja harjoitteluun. Ja olen tiedostanut masennusta aiheuttavia ajattelumalleja, joita ovat kohdallani paljolti ajatukset omasta riittämättömyydestä ja pyrkimys miellyttää. Saatan esimerkiksi jäädä soimaamaan itseäni jostakin mitä olen sanonut tai tehnyt ja kuvitella muiden ajattelevan minusta negatiivisesti tai että olisin esimerkiksi loukannut toista ja minun pitäisi hyvitellä sitä jotenkin. Minulla on välillä myös taipumuksia ennustaa asioiden menevän huonosti tai että olen epäonnistunut jossain. Saatan myös ajatella ihmisten ajattelevan tai puhuvan minusta pahaa. Näiden kanssa yritän tehdä töitä ja harjoitukset ovatkin auttaneet, mutta välillä ajatukset ja tunteet ottaa edelleen vallan."

"Olen saanut katkaistua melko useinkin noita masennusta aiheuttavia ajatuksia eikä ne ehkä ole viime viikkoina olleet niin vahvasti läsnä. En osaa ehkä nimetä mitään tiettyjä parhaita harjoituksia, mutta ylipäätään se pysähtyminen hetkeen on auttanut. Toisaalta välillä ajatukset/tunteet on ilmaantuneet tai olen tunnistanut ne vasta harjoituksen aikana kun niille on antanut tilaa. Myös viikottainen "teoria" on auttanut suhtautumaan ajatuksiin/tunteisiin eri tavalla."

Mobiiliterapiaohjelma lyhyesti

  • suomenkielinen
  • kestää kahdeksan viikkoa
  • osallistuminen vaatii älypuhelimen, jossa on Android- tai IOS-käyttöjärjestelmä, sillä terapiaan osallistutaan älypuhelinsovelluksen kautta
  • ohjelman aikana tehdään mindfulnessiin ja kognitiiviseen psykoterapiaan perustuvia harjoituksia itsenäisesti lähes päivittäin
  • henkilökohtainen Meru Healt -terapeutti ohjaa päivittäin puhelimitse ja chat-viesteillä

Kiinnostuitko?

Jos kärsit masennuksesta ja olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, ota yhteyttä opiskelupaikkakuntasi YTHS:n toimipisteen hoidontarpeen arviointiin. Tutkimukseen osallistuminen, siitä kieltäytyminen tai osallistumisen keskeyttäminen eivät vaikuta mitenkään muuhun saamaasi hoitoon YTHS:llä.