Nuhakuume (yskä ja nuha)
Vuonna 2020 alkaneen koronaviruspandemian aikana tavalliseen nuhakuumeeseen tulee suhtautua eri tavalla kuin muulloin. Pelkästään oireiden perusteella et voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus. Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Koronaviruspandemian kestäessä noudata alueellisia ohjeita suojautumisesta, koronavirustestiin hakeutumisesta ja muusta tautiin liittyvästä. Ajantasaiset ohjeet löydät THL:n sivuilta: Ajankohtaista koronaviruksesta – THL
Yleensä hengitystieinfektio on viruksen aiheuttama ja alkaa kurkkukivulla, nuhalla ja yskällä. Voi myös esiintyä päänsärkyä, lihaskipua tai lievää lämpöilyä. Virusinfektio ei edellytä mikrobilääke- eli antibioottihoitoa. Infektion leviämistä voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja nenäliinaan tai hihaan yskimällä. Pandemian aikana tulee noudattaa ajankohtaisia alueellisia määräyksiä infektioiden leviämisen ehkäisemiseksi.
Yleensä hengitystieinfektiot oireilevat noin viikon, mutta yskä voi kestää useitakin viikkoja. Yskä- ja nuhapotilaan hoidon tavoitteet ovat potilaan tukkoisen olon helpottuminen, liman irtoaminen ja yskänärsytyksen lievittyminen. Kuumeinen potilas voi yleensä seurata tilannetta kotona kolme päivää, ellei vakavia oireita ilmene. Jos yskä ja nuha on kuumeeton, tilannetta seurataan 2–3 viikkoa. Infektio voi provosoida toiminnallisen äänihuulisalpauskohtauksen kehittymistä. Kyse häiriöstä jonka tunnistaa sisäänhengityksen aikaisesta vinkunasta ja ilman kulun estymisestä, ja se on yleisempi naisilla kuin miehillä.
Tarvittaessa sairastuneen tulee levätä. Sairausloma pelkästään tartunnan välttämiseksi ei ole tarpeen, pandemia-aikana noudatetaan kuitenkin karanteeniin ja eristykseen liittyviä omia ohjeitaan.
Itsehoito
Sairaana ei pidä kuntoilla ja siksi suositellaan vähintään 3–5 päivän kuntoliikuntataukoa. Lisäksi sairastaessa on syytä välttää puhumista, jos ääni on käheä. Kuiskaaminen rasittaa äänihuulia enemmän kuin hiljaisella äänellä puhuminen. Hengityselinten oireita voi koittaa lievittää toistamalla lyhytkestoista höyryhengitystä.
Tukkoisuuden helpottaminen
- Raikas, viileä ja kostea huoneilma, tarvittaessa ilmankostutin
- Kohotetaan sängyn päätypuolta.
- Nenähuutelukannulla voi kosteuttaa kuivia limakalvoja ohjeen mukaan.
Liman irrottaminen
- Höyryhengitys
- Hunaja, eukalyptusöljy tai muu nielua ja kurkunpäätä kosteuttava neste lievittää oireita.
- Yskiminen on tärkeämpää kuin limaa irrottavat yskänlääkkeet, joiden tehosta ei ole näyttöä.
- Tupakoinnin lopettaminen
- Suolavesikostutuksen tai -huuhtelun tehosta ei ole näyttöä, mutta jotkut kokevat hyötyvänsä siitä.
Lääkehoito
Nenäsuihkeet ja muut nuhaan auttavat lääkkeet
- Apteekista ilman reseptiä saatavissa olevia nenäsuihkeita ja -tippoja voidaan käyttää nenän tukkoisuuteen yhtäjaksoisesti enintään 10 vuorokautta. Sen jälkeen ne usein lisäävät tukkoisuutta.
- Allergiseen nuhaan käytettävät lääkkeet eivät helpota nenän tukkoisuutta, kun kyse on viruksen aiheuttamasta tukkoisuudesta.
Yskään auttavat lääkkeet
- Muista, että yskänlääkkeiden teho on rajallinen eikä niistä ole hyötyä alle kolme viikkoa kestäneessä yskässä. Sitä vastoin ne voivat aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia ja väsymystä.
- Yskänärsytystä estäviä lääkkeitä ja dekstrometorfaania voi tarvittaessa ottaa yön ajaksi.
- Reseptillä saatavat yskänlääkkeet eivät ole tehokkaampia kuin käsikauppavalmisteet.
Parasetamoli
- Parasetamolia voi käyttää kuumeen aiheuttamien lihassärkyjen ja päänsäryn hoitoon, mutta siitä ei ole hyötyä kurkkukivun ja huonovointisuuden, nenän vuotamisen tai yskän hillitsemisen lievittämiseen.
- Parasetamoli sopii myös astmapotilaille.
- Astmaatikot voivat tehostaa astmalääkehoitoaan annettujen ohjeiden mukaisesti, kun ovat sairaina.
C-vitamiini
- Suuret C-vitamiiniannokset eivät näytä ehkäisevän nuhakuumetta normaaliväestössä, mutta säännöllisen C-vitamiinin käytön on katsottu voivan vähentää taudin kestoa ja vaikeusastetta.
- Suurista C-vitamiiniannoksista voi olla hyötyä taudin ehkäisyssä pitkäkestoisia ja rasittavia urheilulajeja harrastaville ja kylmissä oloissa oleville.
Milloin hoitoon?
- Koronaviruspandemian aikana tulee noudattaa ohjeita koronavirustestiin hakeutumisesta.
- Jos aikuisen ylähengityselininfektioon liittyy korkea kuume, voimakas uupumus, hengitysvaikeuksia tai hengenahdistusta, jolloin hengittäminen on selvästi raskasta.
- Jos selvästi parantumassa oleva tauti uusiutuu muutaman viikon päästä, jolloin kyseessä voi olla bakteerin aiheuttama jälkitauti.
- Sinulla on voimakasta korvasärkyä.
- Sivuonteloiden painontunne ja kipu, jotka jatkuvat yli kahden viikon ajan.
- Sinulla on pistävä tunne keuhkoissa tai korkea kuume.
Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta
YTHS Yleislääkäri / tammikuu 2022