Ripuli ja oksentelu

Aikuisen äkillinen suolisto-oireilu, ripulointi ja oksentelu, on useimmiten itsekseen rauhoittuvaa ja sen hoitoon ei tarvita erityistä tai spesifistä lääkehoitoa. Hyvä kotona toteutettu nestehoito riittää. Ripuli on erittäin tavallinen turistimatkan oire ? erityisesti lämpimissä etelän maissa, jossa yleinen hygieniataso on pohjoismaista alhaisempaa. Kotimaassa oksennus- ja ripulitaudin tavallisin syy on tarttuva virustauti, jollaisen saa helposti tartuntana esim. lähipiirin pikkulapsi-ikäiseltä (ovat näille taudeille erityisen altis ikäryhmä). Jos ripuli pitkittyy tai siihen sairastuneella on rajuja yleisoireita ja yleistilan heikkenemistä, on lääkärin arvio tai jopa sairaalahoito tarpeen.

Miten ripuli- ja oksennustautia voi hoitaa kotona?

 Akuuttiin vatsatautiin sairastuneen tärkein ja ainoa merkittävä hoito on nesteytys. Yleisterve aikuinen tarvitsee ripulitaudissa useita litroja nestettä vuorokaudessa, mutta voi olla ilman kiinteää ruokaa useita päiviä ilman mitään puutostilaa tai aliravitsemustilannetta. Nestettä tulee nauttia pieniä määriä kerrallaan ja suositeltavimpia nesteitä ovat esim. laimennettu tuoremehu, vesi, laimea tee. Voimakkaan sokeripitoisia juomia (kuten virvoitusjuomat) kannattaa ainoana juomana välttää, ne voivat suurina määrinä jopa aiheuttaa ripulia. Jos ripuli on rajua ja jatkuu useita päiviä, voi kuivumista ehkäistä ja hoitaa tavallisia kotijuomia tehokkaammin apteekista saatavilla ns. ripulijuomilla. Niiden käytöstä on pakkauskohtaiset ohjeet.

Milloin oksentelun vuoksi on syytä hakeutua lääkäriin tai terveydenhoitajalle? 

 

Oire

Miksi lääkäriin?

verioksennus 

viite vakavasta vatsasairaudesta
alkaa antibioottihoidon aikana tai jälkeen voi vaatia lääkehoidon tai sen muuttamisen
raju oksentelu ja kuume ulkomaanmatkaan liittyen voi vaatia lisätutkimuksia
oksentelu elintarviketyössä olevalla vaatii eristämisen työstä kunnes syy selviää tai oire rauhoittuu

muu poikkeava raju tai pitkittyvä oksentelu tai potilaan yleistilan huononeminen, vakava perussairaus (esim. diabetes) tai erityistilanne (esim. raskaus)

 


Lisätietoa aiheesta:

Tietolähteet:
YKT (Duodecim)

Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén

YTHS:n terveystieto: Matkailu ja terveys