Alkoholi, raskaus ja imetys

Alkoholi on myrkyllistä sikiölle. Erityisen vaarallista on humalajuominen, mutta vähäinenkin alkoholimäärä sikiönkehityksen herkissä vaiheissa saattaa aiheuttaa kehityshäiriöitä. Turvallisuusrajoja ei sen vuoksi kyetä asettamaan. Alkoholi voi vaurioittaa sikiötä jo silloin, kun odottava ei vielä tiedä raskauden alkaneen. Siksi on suositeltavaa lopettaa alkoholinkäyttö jo raskautta suunniteltaessa, viimeistään silloin kun epäilee raskauden alkaneen.

Raskauden aikana nautittu alkoholi kulkeutuu istukan kautta sikiön kaikkiin kudoksiin. Pitoisuudet nousevat erityisen korkeiksi suuren vesipitoisuuden omaavissa elimissä kuten aivoissa. Alkoholi kulkeutuu myös sikiön virtsan kautta lapsiveteen, jota sikiö "juo" eli alkoholi joutuu uudelleen sikiöön. Lapsiveden alkoholipitoisuus voi olla jopa veripitoisuuksia korkeampi. Sikiön maksa ei kykene polttamaan alkoholia. Lopulta alkoholi palaa istukan läpi takaisin äitiin, jonka maksa eliminoi alkoholin.

Runsas alkoholinkäyttö on suurin yksittäinen sikiön kehityshäiriöiden syy. Alkoholista johtuvia sikiövaurioita kuvataan termillä FASD (fetal alcohol spectrum disorders). Näitä ovat mm. kasvuhäiriöt, älyllisen ja kielellisen kehityksen viivästymät, keskushermoston toimintahäiriöt, elinten epämuodostumat, kehitysvammat ja psyykkiset oireet. Vauriot vaihtelevat lievistä hyvin vakaviin.

Alkoholi erittyy myös äidinmaitoon, jonka alkoholipitoisuus on suunnilleen sama kuin veressä. Imetystä kannattaa välttää 3-4 tuntia alkoholin nauttimisen jälkeen.

On hyvä myös huomioida, että pienikin lapsi aistii humalatilaan liittyvän poikkeavan tai kömpelön käsittelyn, mikä tuottaa turvattomuutta.

Lisätietoa
Alkoholi ja ihmisen elinkaari (Alko)
Alkoholi ja raskaus (Päihdelinkki)

Artikkelin laati yhteisöterveyden ylilääkäri Kristina Kunttu 27.9.2014


Avainsanat: Alkoholi, Imetys, Raskaus, Sikiövauriot