Ehkäisypillerit

Miten ehkäisypilleri vaikuttaa? |Sivuvaikutuksia| Pillerin ehkäisytehoon vaikuttavia tekijöitä| Muuta huomion arvioista| Kenelle yhdistelmäehkäisypillerit eivät sovi? | Pillerin unohtaminen|

Miten ehkäisypilleri vaikuttaa?

Yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät sekä estrogeeniä että progestiinia (keltarauhashormoni). Yhdistelmäehkäisypillereiden teho perustuu siihen, että ne estävät tehokkaasti munasolun kypsymisen ja irtoamisen munasarjasta. Lisäksi pillerit ohentavat kohdun limakalvoa ja vaikuttavat kohdunkaulankanavan limaan vaikeuttaen siittiöiden pääsyä kohtuun. Näiden vaikutusten takia hedelmöittymistä ei pääse tapahtumaan. vaikutukset häviävät ja tilanne palautuu yleensä nopeasti takaisin "normaaliksi" kun pillereiden käyttö lopetetaan. Heti pillereiden lopettamisen jälkeinen ensimmäinen luontainen kierto voi olla hedelmällinen ja raskaus voi turvallisesti alkaa ilman erityisiä varo-aikoja tai taukoja pillereiden lopettamisen jälkeen.

Sivuvaikutuksia

E-pillereiden käytön yhteydessä saattaa joskus esiintyä päänsärkyä, mielialanmuutoksia, pingotusta rinnoissa sekä painon ja sukupuolisen aktiivisuuden muutoksia. Nämä oireet ovat tavallisimpia hoidon alussa ja häviävät yleensä muutaman kuukauden kuluessa. Pahoinvointi on harvinainen sivuvaikutus. Mikäli sitä kuitenkin esiintyy, nauti tabletit heti aterian jälkeen. Tabletit voi ottaa myös illalla, jolloin lääkkeen (hormonien) huippupitoisuus ajoittuu yöhön. Pienelle osalle käyttäjistä e-pillerit aiheuttavat verenpaineen nousun, jolloin pillerien käyttöä ei ole turvallista jatkaa. Tämän vuoksi verenpaine mitataan e-pillerireseptin uusinnan yhteydessä.

Yhdistelmäpilleriehkäisyyn liittyy hieman suurentunut riski saada syvän laskimon veritulppa eli laskimotukos. Nuorella, terveellä, tupakoimattomalla ja normaalipainoisella naisella e-pillereiden käyttö tämän suhteen on kuitenkin varsin turvallista. Joskus suvussa esiintyvä hyytymistekijöiden poikkeavuus tai runsas laskimotukosten esiintyvyys voi estää naisen yhdistelmäehkäisyn käytön. Aurallinen migreeni on este yhdistelmäehkäisyn käyttämiselle lisääntyneen aivovaltimotukosriskin takia. Naisen yksilöllistä riskiä verisuonitukosten suhteen selvitetään haastattelussa ennen yhdistelmäehkäisyn aloittamista ja jokaisen reseptinuusinnan yhteydessä

Yhdistelmäehkäisypillereissä on useita vaihtoehtoja, jotka eroavat toisistaan pillerin sisältämän estrogeenimäärän sekä estrogeeni- ja keltarauhashormonimolekyylin suhteen. Eri ehkäisypillereillä voi olla toisistaan poikkeavia yksilöllisiä vaikutuksia, joten valmistetta kannattaa tarvittaessa vaihtaa. Ehkäisypillerien, -laastarin tai -renkaan käytössä ei suositella pidettävän taukoja, koska valmisteiden käyttöön liittyvän pienen veritulppariskin on todettu olevan suurimmillaan uudelleen aloituksenkin jälkeen kuuden ensimmäisen käyttökuukauden aikana. 

Ylimääräiset vuodot:

Joskus, varsinkin ensimmäisten e-pillereiden käyttökuukausien aikana, saattaa esiintyä veristä ylimääräistä vuotoa (tiputtelua) silloinkin, kun käytät tabletteja säännöllisesti. Vähäinen vuoto ei ole huolestuttavaa, vaan voit jatkaa tablettien ottamista tavalliseen tapaan. Mikäli vuoto kuitenkin on kivulias, yhtä runsasta kuin kuukautisvuoto tai jatkuu yli viikon, ota yhteyttä lääkäriisi.

Vuodon poisjääminen ehkäisytablettien käytön aikana:

Vuodot usein niukkenevat ja saattavat jäädä kokonaan pois. Ensimmäisen kerran kun vuodot jäävät pois, on järkevää tehdä raskaustesti ja kun raskaus on poissuljettu, voit jatkaa tablettien ottamista tavalliseen tapaan normaalin seitsemän päivän tauon jälkeen. Jos vuotoa ei ole esiintynyt neljään kuukauteen, ota yhteyttä lääkäriisi.

Pillerin ehkäisytehoon vaikuttavia tekijöitä

Jotkut epilepsialääkkeet heikentävät yhdistelmäehkäisypillereiden tehoa. Luontaislääkkeistä mäkikuismauutetta sisältävät valmisteet voivat heikentää merkitsevästi e-pillereiden tehoa. Suurimmasta osasta luontaistuotteita ei valitettavasti ole olemassa tutkimustietoa niiden yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa. Antibioottien, lukuun ottamatta rifampisiinia ja rifabutiinia, ei ole todettu heikentävän yhdistelmäehkäisyvalmisteiden tehoa.

Oksentelun ja ripulin yhteydessä mahdollinen pillereiden tehon heikkeneminen:

Jos sinulla esiintyy neljän tunnin aikana tabletin ottamisesta oksentelua tai ripulia, on mahdollista etteivät tabletin sisältämät hormonit ehdi imeytyä elimistöösi. Jatka kuitenkin tablettien ottamista normaaliin tapaan, mutta käytä samanaikaisesti muuta ehkäisyä (kondomia), siihen asti kunnes kuukautisesi alkavat.

Muuta huomionarvoista

Yhdistelmäehkäisyn käyttäjillä esiintyy ei-käyttäjiä vähemmän kohdun lihaskasvaimia, endometrioosia, ja munasarjakystia. Sisäsynnytintulehdusten riski on e-pillerin käyttäjillä pienempi. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet pienentävät munasarja-, kohtu- ja kolorektaalisyövän riskiä.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttöön liittyy lievästi suurentunut rintasyöpäriski, joka häviää 5 vuoden kuluttua käytön lopettamisen jälkeen.

Hedelmällisyys säilyy normaalina e-pilleriehkäisyn jälkeen, mutta iän karttuminen heikentää hedelmällisyyttä. Jos ehkäisee pitkään - menetelmästä riippumatta - ja lastenhankinnan ajankohtaa siirretään pitkälle yli 30 ikävuoden, niin raskaaksi tuleminen "vaikeutuu" iän mukaisen hedelmällisyyden laskun vuoksi.

Yhdistelmäehkäisytabletin unohtaminen

Tarkista toimintaohjeet pillerien pakkausselosteesta. Ohjeet löytyvät yleensä myös verkosta valmisteen nimellä hakemalla.

Kenelle yhdistelmäehkäisypillerit eivät sovi?

Ehkäisypillerit ovat tupakoijalle huonosti tai ei lainkaan sopiva ehkäisymenetelmä. Yli 35-vuotiaalle tupakoitsijalle yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö ei sovi lainkaan, sillä tupakointi lisää merkittävästi e-pillereiden vakavien sydän- ja verisuonisivuvaikutusten riskiä.

Merkittävästi ylipainoisille (BMI > 35 kg/m2) e-pillereitä ei suositella.

Aurallinen migreeni on este yhdistelmäehkäisyn käyttämiselle lisääntyneen aivovaltimotukosriskin takia. Migreeni ilman aura-esioireita ei sinällään estä alle 35-vuotiaan naisen yhdistelmäpillereiden käyttöä.

Edellä mainittujen tilanteiden lisäksi on joitain perussairauksia tai tilanteita, joissa e-pillereitä ei suositella. Näitä ovat esimerkiksi aiemmin sairastettu laskimo- tai valtimotukos, verenpainetauti, verisuonikomplikaatioita aiheuttanut diabetes tai aktiivinen maksasairaus. Joskus suvussa esiintyvä veren hyytymistekijöiden poikkeavuus tai runsas laskimotukosten esiintyvyys voi estää naisen yhdistelmäehkäisyn käytön.
Koska e-pillerit eivät sovi kaikille, tekee lääkäri päätöksen niiden aloittamisesta jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti taustatietojen perusteella.

Tietolähteet ja lisätietoja:
Terveysportti-Duodecim
Raskauden ehkäisyn Käypä hoito-suositus

Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén, tarkistus SI ja SV 21.1.2013. Tarkistus SI 9.2.2017.


Avainsanat: Ehkäisy, Ehkäisypillerit