Ärtynyt suoli

Ärtyneen suolen oireyhtymä kuuluu ns. toiminnallisiin vatsavaivoihin. Oireyhtymä on hyvin tavallinen: on arvioitu, että noin 20 - 40 %:lla väestöstä olisi tämän tyyppisiä oireita. Ärtyneelle suolelle tyypillisiä oireita ovat vatsan turvottelu, ilmavaivat ja vatsakivut. Ummetus- tai ripulitaipumus kuuluu mukaan oirekuvaan, ulostamiseen liittyvät ongelmat voivat myös vaihdella jaksoittain. Ulosteen rakenne voi vaihdella suurestikin papanoista ripuliin. Usein ulostaminen helpottaa turvotusta ja kipua.

Mistä oireet sitten johtuvat?  

Ruoansulatuskanavan toiminta on normaalisti tahdosta riippumattoman hermoston tarkan säätelyn alaisena. Joskus toiminta kuitenkin häiriintyy, niin että suolisto reagoi tavallista herkemmin erilaisille ärsykkeille. Perimmäistä syytä tällaiseen säätelyn häiriintymiseen ei tunneta. Kyseessä on toiminnallinen tila, mikä tarkoittaa sitä että tutkimuksissa ei pystytä osoittamaan mitään varsinaista rakenteellista vikaa suolistossa. Tilasta seuraa monenlaisia oireita: kipuja, ilmavaivoja, röyhtäilyä ja turvotusta sekä ulostamiseen liittyviä ongelmia. On varsin yleistä, että jotkin ruoka-aineet laukaisevat oireilua. Lisäksi tiedetään, että osa ihmisistä tuntee herkemmin kipuna ruoansulatuskanavasta tulevat aistimukset. Stressi saattaa pahentaa oireita. Muillakin psyykkisillä tekijöillä voi olla merkitystä.

Pitäisikö käydä kiireellisesti lääkärissä?

Lievät vatsaoireet selvittely eivät vaadi pikaisia selvittelyjä. Usein on viisasta jäädä seuraamaan oireiden kehitystä ja pohtia itse mahdollisia oireilua laukaisevia tai pahentavia tekijöitä ruokavaliossa tai elämäntilanteessa. Oirekuvan selvä muuttuminen hankalampaan suuntaan tai oireilun pitkittyminen ovat aiheita hakeutua lääkäriin. Laihtuminen, kovat vatsakivut ja veriulosteet luonnollisesti edellyttävät varsin pikaista lääkärin arviota tilanteesta.

Lääkärin vastaanotolla  

Jos oirekuva viittaa ärtyneen suolen oireyhtymään, suljetaan yleensä ensin pois mahdolliset elimelliset sairaudet sekä tavallisimmat imeytymishäiriöt kuten laktoosi-intoleranssi ja keliakia. Selvittely pitää sisällään haastattelun ja tutkimuksen vastaanotolla ja yleensä myös laboratoriokokeita. Tähystys- tai muiden lisätutkimusten tarve harkitaan tapauskohtaisesti erikseen.

Hoito

Ruokavaliolla on usein yhteyttä oireiluun, mutta mitään kaikille ärtyneestä suolesta kärsiville sopivaa dieettiä ei ole olemassa. Oireita aiheuttavat ruoka-aineet selviävät parhaiten omaehtoisen kokeilun kautta. Makeutusaineina käytetyt sorbitoli ja ksylitoli voivat pahentaa oireilua, joskus myös hedelmäsokeri eli fruktoosi voi myös hankaloittaa tilannetta. Joillakin tärkkelys (viljatuotteet, peruna, maissi) voi sulaa huonosti ja tätä kautta lisätä oireita. Ummetuspainotteisessa oirekuvassa kuitulisästä voi olla apua. Myös ripulipainoitteisessa oirekuvassa voi kuitulisästä olla hyötyä, mutta kuidun on silloin oltava nesteeseen hyvin liukenevaa tyyppiä. Tällaista kuitulisäkokeilua on hyvä jatkaa 2-3 kuukauden ajan.

Mahdollinen lääkehoito räätälöidään yksilöllisesti oirekuvan mukaan. Apteekista saa ilman reseptiä dimetikonia sisältäviä valmisteita, jotka vähentävät kaasunmuodostusta ja usein auttavat ilmavaivoihin. Probiooteista, eli vatsaystävällisiä bakteereita sisältävistä valmisteista, saattaa olla hyötyä. Lääkkeellistä apua voi olla tarjolla vatsakipuihin ja ripulioireisiin. Parantavaa lääkehoitoa ärtyneen suolen oireyhtymään ei valitettavasti ole löydetty.

Lopuksi  

Ärtynyt suoli oireilee usein toistuvasti elämän aikana, mutta sen oireita voidaan lievittää monin tavoin. Vaikka oireyhtymä voi olla hyvinkin häiritsevä ja kiusallinen, se on vaaraton eikä siitä kehity vakavia sairauksia. Jos oirekuva selkeästi muuttuu aikaisemmasta, paino alkaa laskea tai yleiskunto muuten tuntua huonommalta, on aiheellista käydä lääkärin arviossa, vaikka ärtynyt suoli - diagnoosi olisikin jo tehtynä.

Artikkelin laati:
LL Emma Virkki (ja LL Patrik Schröder)

Tietolähteet:
YKT - Duodecim

Aiheesta lisää:

http://leenaputkonen.fi/ihmeellinen-suolisto/
http://leenaputkonen.fi/fodmap/fodmap-blogi/
http://www.tervevatsa.fi/
The FODMAP Grand Tour Down Under: IBS relief (video)
 

Kirjallisuutta:

Reijo Laatikainen: Herkän vatsan valinnat (Kirjapaja)
Leena Putkonen: Superhyvää suolistolle (Otava)


Avainsanat: Ärtynyt suoli