Tupakointi - vaikutukset terveyteen

Tupakoinnin haitat kohdistuvat

  1. Tupakoivaan henkilöön
  2. Lähipiiriin
  3. Tupakanviljelijöihin ja satoa korjaaviin ihmisiin, usein lapsiin
  4. Ympäristöön (Lue lisää: Suomen ASH ry)

Yliopisto-opiskelijoiden kulttuuriin tupakointi ei enää kuulu, nykyisin enää 3,5 % tupakoi päivittäin ja 9 % satunnaisesti.

Tupakoinnin haitalliset vaikutukset kohdistuvat useisiin elimiin ja elintoimintoihin. Vaarassa ovat niin keuhkot, sydän ja verisuonet, ruuansulatus kuin lisääntymisterveyskin. Tupakointi vähentää elimistön puolustuskykyä ja lisää syöpätautien riskiä sekä herkkyyttä sairastua infektioihin. Lisäksi se heikentää kudosten korjaantumista ja infektioiden paranemista. Suomessa kuolee vuodessa 4000-6000 ihmistä tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

                     Röökikroppa

Terveyttä vahingoittavat erityisesti tupakan sisältämä nikotiini, häkä sekä tupakan viljelyssä käytetyt kasvitauti- ja tuholaismyrkyt.

Nikotiini aiheuttaa helposti voimakkaan riippuvuuden. Se vaikuttaa sympaattiseen hermostoon ja mm. kohottaa pulssia, supistaa verenkiertoa ja siten altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä heikentää suorituskykyä.

Häkä (hiilimonoksidi) heikentää elimistön hapensaantia. Tupakansavun häkä on myrkyllinen kaasu, joka siirtyy keuhkojen kautta vereen. Siellä se kiinnittyy hemoglobiiniin, joka normaalisti kuljettaa happea elimistölle. Häkä syrjäyttää hapen, sillä häkä kiinnittyy hemoglobiiniin happea helpommin. Tämän seurauksena elimistö kärsii hapenpuutteesta.

Tupakka ja sairaudet, Terveyskirjasto 
Tupakointi ja suunterveys, Hammaslääkäriliitto

Artikkelin laati
05.11.2014 Kristina Kunttu, dos., yhteisöterveyden ylilääkäri, päivitetty 31.5.2019


Avainsanat: Nuuska, Päihteet, Sähkötupakka, Tupakointi, Sähkösavuke, Tupakka