Siitepölyallergiat

Kutiavatko silmät? Vuotaako nenä? Aivastuttaako?  

Kevät tulee ja allergiakausi alkaa.

Allergista nuhaa tai silmätulehduksia esiintyy noin 20 - 30 %:lla lapsista ja nuorista aikuisista. Osalla väestöstä allergiaoireet ovat hankalia, pitkäkestoisia ja voimakkaita, jolloin lääkärin apu on tarpeen. Osalle oireet ovat lieviä ja saattavat tulla esiin aika ajoin, heille riittää yleensä itsehoito käsikauppalääkkeillä.

Jaksottaisen allergisen nuhan ja silmäoireiden aiheuttajia ovat pääasiassa tuulipölytteisten kasvien siitepölyt. Kevään ja alkukesän oireiden syynä ovat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä erityisesti pujo. Siitepölyn määrä vaihtelee päivittäin mm. sääolojen vuoksi. Vuosittain siitepölykaudet ovat erilaisia.

ALLERGINEN SILMÄTULEHDUS

Oireita ovat silmien punottelu, kutina ja vetistys. Myös sidekalvojen ja luomien turvotusta esiintyy.

Allergian luontevin hoito on oireen aiheuttajan välttäminen. Se ei ole aina mahdollista (esim. siitepölyt), jolloin turvaudutaan lääkkeisiin.

Hoito:

Apteekista voi ostaa ilman reseptiä saatavia ns. käsikauppalääkkeitä. Mikäli lääkityksen tarve on runsasta, kannattaa varata aika lääkärille. Reseptilääkkeet ovat samoja, mutta tulevat pitkäaikaiskäytössä halvemmiksi.

Natriumkromoglikaatti- silmätipat ovat turvallinen antiallerginen lääkitys. Tätä vaikuttavaa lääkeainetta on mm. Lomudal-, Lecrolyn - ja Glinor - nimisinä. Silmätippoja voi käyttää avatusta pullosta kuukauden ajan. Kertakäyttöpipettejä, jotka ovat säilöntäaineettomia ja sopivat piilolasien kanssa, on myös saatavilla. Käsikauppalääkkeiden pakkauksissa on tarkat annosteluohjeet. Antihistamiinit ovat suun kautta otettavia lääkkeitä, jotka auttavat sekä silmä- että nuhaoireisiin. Niitä voi käyttää tilapäisesti tai säännöllisesti. Käsikaupassa antihistamiineja on lukuisilla kauppanimillä. Vaikuttavina aineina on mm setiritsiini, loratadiini, ebastiini ja akrivastiini. Kaikkien vaikutus on sama. Apteekin henkilökunta opastaa.

ALLERGINEN NUHA

Katso Terveyskirjasto – Duodecim: Allerginen nuha ja muu yliherkkyysnuha

Astma-allergialiitto
Aerobiologian tiedote
Yleiseurooppalainen siitepölytiedote
Siitepölypäiväkirja

Artikkelin laati:
Ylilääkäri Pirjo Paajanen
Artikkeli tarkistettu 29.1.2013 SI