Tupakointi – nuuska, sähkösavuke ja vesipiippu

Nuuska

Nuuska on tupakanlehdistä valmistettu jauhomainen aine, josta muotoiltua mälliä pidetään ikenen ja huulen välissä. Nikotiini imeytyy suun limakalvolta samaan tapaan kuin keuhkoistakin ja veren nikotiinipitoisuus vastaa savukkeita polttamalla saavutettavaa pitoisuutta. Lisäksi nuuska sisältää useita syöpää aiheuttavia aineita.

Nuuskan käyttö on jonkin verran yleistynyt viime vuosina miesopiskelijoiden keskuudessa.

Nuuskan terveysriskit -opas

Stumppi.fi/nuuska

Sähkösavuke

Sähkösavukkeesta on olemassa nikotiinia sisältäviä ja nikotiinittomia versioita. Sähkösavukkeessa tupakanpuru on korvattu nesteellä, jota kuumentamalla laitteesta on mahdollista imeä höyryä. Sähkösavukkeiden ja niissä käytettävien nesteiden turvallisuutta ja haitattomuutta ei ole osoitettu. Sähkösavukenesteistä ja sähkösavukkeista vapautuvasta höyrystä on löytynyt terveydelle haitallisia aineita.

Sähkösavuke, THL   

Sähköiset nikotiiniannostelijat, Terveyskirjasto 

Vesipiippu

Vesipiipulla poltetaan joko tupakkatuotteita tai tupakan vastiketta esimerkiksi yrttiseoksia. Vesipiipun on uskottu olevan turvallisempaa kuin tupakoinnin, mutta tämä uskomus on virheellinen. Tupakkaa poltettaessa nikotiinialtistus on samaa luokkaa kuin savukkeilla, mutta häkäpitoisuus nousee moninkertaiseksi. Lisäksi syöpää aiheuttavien aineiden, kuten formaldehydin pitoisuus on viisinkertainen ja haitallisten pienhiukkasten määrä on erittäin suuri.

Vesipiippu, THL  

Artikkelin laati
05.11.2014 Kristina Kunttu, dos., yhteisöterveyden ylilääkäri


Avainsanat: Nuuska, Päihteet, Sähkötupakka, Tupakointi, Sähkösavuke, Tupakka