Keltarauhashormoniehkäisy

Keltarauhashormoniehkäisyä (progestiiniehkäisy) voidaan käyttää hyvin usein myös silloin, kun terveydelliset syyt estävät yhdistelmähormoniehkäisyn käytön. Keltarauhashormoniin perustuvia ehkäisymenetelmiä ovat minipillerit, ehkäisykapseli ja hormonikierukka.

Minipilleri otetaan päivittäin mielellään samaan aikaan päivästä, mikä on merkittävää paitsi ehkäisyn luotettavuuden myös vuotojen säännöllisyyden takia. Keltarauhashormoniehkäisyllä ei voida säädellä vuotoja, vaan vuodot tulevat minipillerien ja ehkäisykapselin aikana yksilöllisesti. Kuukautiset voivat jäädä myös pois, mikä ei ole terveydelle vaarallista eikä merkitse ehkäisyn vaarantumista, pikemminkin päinvastoin. Minipillerien ehkäisyteho perustuu pääasiassa siihen, että kohdunkaulan lima muuttuu siittiöitä läpäisemättömäksi. Progestiinien ehkäisyteho perustuu osin myös vaikutuksiin munasolun kypsymisen ja irtoamisen estossa. Minipillereitä voidaan käyttää myös endometrioosin hoitona. 

Ehkäisykapseli on ihon alle olkavarteen laitettava keltarauhashormonia vapauttava biologisesti hajoamaton sauva, jonka ehkäisyteho kestää valmisteesta riippuen 3-5 vuotta. On suositeltavaa, että ennen ehkäisykapselin laittoa kyseisen keltarauhashormonin sopivuus on varmistettu minipillereillä, joskaan vuotojen esiintymistä ehkäisykapselin aikana ei voida näin ennakoida.

Hormonikierukasta keltarauhashormoni imeytyy kohtuontelon limakalvon kautta. Hormonikierukan aikana vuodot niukkenevat yleensä huomattavasti ja jäävät suurella osalla naisista kokonaan pois. Hormonikierukan ehkäisyteho on erittäin hyvä, ja se on hyvä hoitomenetelmä runsaiden vuotojen ja kuukautiskipujen hoitoon. Hormonikierukkaa voidaan käyttää myös endometrioosin hoitona. 

Kierukkaehkäisy synnyttämättömällä naisella on mahdollinen, mikäli kohtu on rakenteeltaan normaali ja riittävän kokoinen kierukalle ja kun kyseessä on säännöllisen ehkäisyn tarve mieluiten vakiintuneessa parisuhteessa. Hormonikierukan käyttöaika on viisi vuotta.

Keltarauhashormoniehkäisyä voidaan käyttää myös imetyksen aikana.

Artikkelin laativat:
SV ja SI 21.1.2013

Lisätietoja progestiini-ehkäisystä:
Duodecim, Terveyskirjasto > Minipillerit ja muut pelkkää progestiinia sisältävät ehkäisymenetelmät


Avainsanat: Ehkäisy, Ehkäisypillerit, Keltarauhashormoniehkäisy, Minipillerit