Alkoholi ja seksi

Joskus pieni määrä alkoholia voi auttaa rentoutumaan ja virittymään seksuaalisesti. Mutta suuremmat annokset ovat aina haitallisia sekä miehille että naisille. Seksi ei suju humalassa hyvin. Alkoholi turruttaa aistimuksia ja tunteita, jotka molemmat ovat tärkeitä seksuaaliselle mielihyvälle.

Alkoholi vaikuttaa sekä miehillä että naisilla sukupuolihormonien toimintaan. Naisilla myös hormonit vaikuttavat alkoholiin.


Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa miehillä impotenssia, erektion puuttumista tai heikkoutta ja myös orgasmi voi estyä. Jo 7 - 8 annosta alkoholia aiheuttaa miessukupuolihormonien vähentymisen yhteen viidennekseen seuraavaan aamuun mennessä. Pitkään jatkunut suurkulutus voi johtaa myös kivesten surkastumiseen ja hedelmättömyyteen sekä rintarauhasten suurenemiseen.

Kuukautiskierron hormonitoiminta on yhteydessä alkoholin vaikutukseen elimistössä. Joskus kaksi lasia viiniä tuntuu olevan liikaa, toisinaan sama määrä alkoholia saa aikaan hyvän olon. Alkoholin aineenvaihduntatuote, asetaldehydi, palaa naisella aika ajoin tavallista huonommin. Etenkin kuukautiskierron puolivälissä, jolloin estrogeenitasot ovat koholla, sekä kierron loppupuolella palaminen saattaa olla heikkoa. Silloin vähäinenkin määrä alkoholia voi aiheuttaa huonon olon. Ehkäisypillereillä voi olla vastaavia vaikutuksia.

Hormonitoiminnan muutoksilla ei ole vaikutuksia terveyteen, mikäli alkoholinkäyttö pysyy kohtuullisena ja satunnaisena. Mutta runsaan alkoholinkäytön seurauksena saattaa esiintyä kuukautishäiriöitä, munasarjojen koon pienenemistä ja hedelmättömyyttä.

Lisätietoa:
Päihdelinkki: Alkoholi ja sukupuolielämä

Artikkelin laati yhteisöterveyden ylilääkäri Kristina Kunttu 26.9.2014


Avainsanat: Seksi, Alkoholi, Hormonit, Inpotenssi