Verenvuoto peräaukosta, peräaukon haavaumat ja peräpukamat

Nuorilla ja keski-ikäisillä henkilöillä tavallisimpia verenvuodon aiheuttajia ovat joko peräpukamat tai haavauma peräaukon seudussa.

Nuorilla ja keski-ikäisillä henkilöillä tavallisimpia verenvuodon aiheuttajia ovat joko haavauma peräaukon seudussa tai peräpukamat. Haavaumaan liittyvä verenvuoto havaitaan useimmiten ulostamisen jälkeen (esim. pyyhittäessä paperiin), pukamien aiheuttama vuoto voi olla runsaampaakin. Veri on väriltään kirkkaan punaista. Haavaumat syntyvät yleensä mekaanisesti - ummetukseen liittyvä kova ulostemassa venyttää peräaukkoa, jolloin sen ohut limakalvo halkeaa.

Peräpukamat ovat peräaukon seudun laskimopullistumia. Periaatteessa kyseessä on sama ilmiö kuin suonikohjut jaloissa. Ne ovat yleinen vaiva myös nuorilla aikuisilla. Naisilla pukamat ilmaantuvat usein raskauden aikana. Ummetus sekä istumatyö ovat myötävaikuttavia tekijöitä niiden syntymisessä, joten ennalta ehkäisynä tulisi pyrkiä välttämään ummetusta huolehtimalla riittävästä kuitujen saannista ja nesteiden nauttimisesta sekä riittävästä hyöty- ja arkiliikunnasta!

Verenvuodon lisäksi myös kipu ja kutina voivat liittyä pukamiin sekä peräaukon haavaumiin.

Useimmiten pukamien ja haavaumien hoidoksi riittää hyvä hygienia (suihkutus tai huuhtelu lämpimällä vedellä ulostamisen jälkeen ja hellävarainen kuivaus), ummetuksen hoito sekä erilaiset voiteet ja peräpuikot, joita saa ilman reseptiä apteekista.

Hankalimmissa tapauksissa voidaan harkita pukamien poistamista "hirttämällä" kumilenkillä tai leikkaushoitoa. Myös haavauma saattaa joskus muuttua krooniseksi, jolloin se paranee huonosti. Ääritapauksissa voidaan haavaumiakin joutua hoitamaan erilaisilla kirurgisilla toimenpiteillä. Yleislääkäri arvioi tarvittaessa tilanteen.

Jos peräaukon verenvuotoon liittyy ripuli ja ulosteet ovat tasaisen veriset, saattaa syynä olla paksunsuolen tulehdus, joka vaatii lääkärin tutkimuksen ja hoidon.

Kasvaimet ovat nuorilla ihmisillä erittäin harvinainen peräaukon verenvuodon syy. 


Artikkelin laati:
Yleislääketieteen erikoislääkäri, LKT Marja Niemi