Klamydia

| Yleistä | Tartunta ja oireet | Myöhäisoireet | Klamydiatesti | Miten testiin pääsee? | Miten klamydia hoidetaan? | Miten klamydialta voi suojautua? |

Yleistä

Klamydia on yleisimpiä Suomessa esiintyvistä sukupuoliteitse tarttuvista taudeista eli seksitaudeista. Klamydia todettiin v. 2012 Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilaston mukaan 13 663 henkilöllä. Opiskelijoiden seulontatutkimuksissa klamydiaa on todettu muutamalla prosentilla oireettomista nuorista aikuisista.

Tartunta ja oireet

Klamydia tarttuu suojaamattomassa seksikontaktissa (emätinyhdynnässä, suuseksissä ja anaaliyhdynnässä) Suurin osa tartunnoista saadaan kotimaassa ja suomalaiselta kumppanilta. Klamydian itämisaika on noin 10-14 vuorokautta. Suurin osa naisista ja suuri osa miehistä ei saa klamydiatartunnasta lainkaan oireita! Silti heille voi kehittyä pitkäaikainen klamydiatulehdus, joka hoitamattomana aiheuttaa naisille mm munatorvien arpeutumisen kautta lapsettomuutta. Oireisessa klamydiatulehduksessa miehillä esiintyy kipua, virtsankirvelyä, niukkaa vesimäistä tai limaista vuotoa virtsaputkesta. Naisille klamydia voi aiheuttaa kipua virtsatessa, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja lisääntynyttä valkovuotoa. Klamydia voi aiheuttaa myös sisäsynnytinelinten tulehduksen, joka oireita ovat alavatsakipu, kuukautisvuotohäiriöt ja lämmönnousu. Peräsuolen tai nielun klamydia on useimmiten oireeton.

Klamydiatesti

Klamydia voidaan todeta hyvin luotettavasti (noin viikon kulutta tartunnasta) virtsanäytteestä. Ennen näytteenottoa on oltava vähintään 2 tuntia virtsaamatta. Naisilla klamydiatesti voidaan tehdä myös virtsaputkensuulta tai kohdunkaulasta pumpulitikulla otetusta näytteestä. Virtsanäytteestä ei voida diagnosoida peräsuolen tai nielun klamydiaa. Näitä epäiltäessä on otettava klamydianäytteet myös peräsuolesta tai nielusta. Tämän takia pyydettäessä seksitautinäytteitä terveydenhuollon ammattilainen voi kysyä myös seksikäyttäytymiseen liittyviä yksityiskohtia. Nykyisin klamydiatestinä käytetään menetelmää, jossa tunnistetaan ja "monistetaan" klamydiabakteerin osia ja siten testi tunnistaa ja havaitsee hyvinkin pienen määrän bakteerin osia näytteestä.

Miten testiin pääsee?

YTHS:ssä tehtävään testiin pääsee terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Jos epäilet itselläsi klamydiatartuntaa (oireita, seksikumppanilla todettu tartunta, suojaamaton seksikontakti ei vakikumppanin kanssa) ota yhteyttä oman toimipisteesi terveydenhoitajan vastaanottoon, tai tilaa maksuton seksitautien etätesti kotiin.

Miten klamydia hoidetaan?

Klamydian hoitoon on olemassa hyvin toimiva antibioottihoito - Suomessa klamydian tutkimukset ja hoito on tartuntatautilain mukaisesti ilmaista julkisessa sairaanhoidossa ja poliklinikoilla. Siten myös YTHS:n laboratoriossa todetun klamydian lääkehoito on opiskelijalle maksutonta. Yleisin hoitomuoto on kerta-annoksena otettava atsitromysiini-lääkitys. Antibioottihoidon lisäksi on tärkeää pidättäytyä seksistä ensimmäisen hoitoviikon ajan ja käyttää kondomia jokaisessa yhdynnässä, kunnes jälkitarkastuksessa on todettu taudin parantuneen. Jälkitarkastuksessa tarkistetaan sama laboratoriokoe, jolla klamydia on alun perin todettu.Todetun tartunnan jälkeen myös seksikumppanien tutkiminen ja hoito on tärkeää; tartuntaketju on tärkeä saada katkaistua ja siten yrittää vähentää klamydian esiintyvyyttä!

Miten klamydialta voi suojautua?

Klamydia on seksikontakteissa tarttuva tauti ja siltä voi suojautua käyttämällä kondomia jokaisessa yhdynnässä (emätin- tai anaaliyhdynnässä), jossa ei VARMASTI tiedä olevansa tekemisessä kumppanin kanssa, jolla klamydiaa EI ole. Suuseksissä klamydialta voi suojautua käyttämällä kondomia. Naisen ollessa suuseksiä vastaanottovana osapuolena, voi suojana käyttää halkaistua kondomia tai suuseksisuojaa.

Lähteet:
Duodecim: Sukupuolitautien Käypä hoito -suositus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos - Tartuntatautirekisteri
Paavonen, Malm, Zilliacus, Trontti, jne.: Klamydian esiintyvyys Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön asiakkailla. Suomen Lääkärilehti 3/2005

Artikkelin laati:
Johanna Castrén

Artikkeli tarkistettu 26.11.2012 SI


Avainsanat: Seksi, Seksitaudit, Klamydia