Luomet

| Koska luomi pitäisi poistaa? | Melanooma | Tarkkaile luomiasi | Luomikin voi muuttaa muotoaan |

Koska luomi on epäilyttävä ja millainen luomi pitäisi poistaa?

Opiskelijat käyvät YTHS:n toimipisteissä näyttämässä paljon luomiaan ja niitä myös poistetaan vuosittain paljon.

Luomien poistamiseen yksinomaan kosmeettisista syistä kannattaa suhtautua pidättyväisesti, sillä joillekin potilaista voi leikkauskohtaan syntyvästä arpikudoksesta kehittyä suurempi haitta ulkonäölle kuin itse luomi alun perin oli. Tätä arpikudoksen kasvutaipumusta ei pysty ennustamaan, joten se voi asianomaiselle ikävä yllätys, jos aikaisempia leikkausarpia ole.

Useimmilla ihmisillä on ihollaan luomia ja ns. pigmenttiluomia (tummia tai lähes mustia) ilmaantuu runsaasti nuorille aikuisille, harventuen keski-iässä. Näissä pigmenttiluomissa voi joskus tapahtua pelätty muutos pahanlaatuiseksi pigmenttisolukasvaimeksi, melanoomaksi, mutta toisaalta melanooma voi saada alkunsa luomettomaltakin iholta.

Melanooma

Melanooma on lisääntynyt viime vuosikymmeninä vaaleaihoisilla ihmisillä - myös Suomessa. Meillä todettiin 1990-luvun alussa vuosittain noin 500 melanoomatapausta.

On arveltu, että osa lisääntymisestä on osittain näennäistäkin ja johtuu sekä lääkäreiden että potilaiden lisääntyneestä melanoomatietoisuudesta, joka on johtanut melanooman varhaisempaan löytämiseen. Tämä on parantanut melanooman ennustetta. Varhaisvaiheessa hoidettu melanooma paranee 90%:lla potilaista.

Melanoomariski on suurempi niillä, joilla on pigmenttiluomia yli 50. Myös vaalea, helposti palava ja huonosti ruskettuva ja/tai pisamainen iho tai lähisukulaisen melanooma lisäävät riskiä, samoin luomien suuri läpimitta (yli 7 mm). Ihon palaminen auringossa toistuvasti ja etenkin nuoruusiässä on epidemiologisten tutkimusten mukaan selvästi yhteydessä melanooman syntyyn. Tämä tulisi "auringonpalvonnan" yhteydessä muistaa ja varsinkin lasten osalta, jotka eivät itse osaa suojautua liialta auringolta.

Sen sijaan hankaus tai trauma (vamma) eivät lisää melanoomariskiä, toisin kuin ehkä yleisesti on uskottu. Tupakoinnilla ja ihon pahanlaatuisilla kasvaimilla on yhteys toisiinsa; tupakoijan riski sairastua melanoomaan ei ole suurempi kuin tupakoimattoman, mutta tupakoivilla melanoomat ovat vaikeampiasteisia ja hoitotulokset huonompia. Tupakointi heikentää haavojen paranemista ja leikkausarvet ovatkin tupakoivilla kookkaampia kuin tupakoimattomilla.

Tarkkaile itse luomiasi

Luomia voi hyvin tarkkailla itse ja näyttää esim. muun käynnin yhteydessä lääkärille, jos on havainnut seuraavanlaista nopeasti ilmenevää muutosta :

  • Luomi alkaa kasvaa ja sen jokin reuna muuttuu epäsäännölliseksi.
  • Luomi muuttaa väriään (ruskeaan luomeen tulee sinistä, mustaa tai punaista)
  • Luomi rikkoutuu ja vuotaa verta itsestään (ei siis ole repeytynyt tai hankaantunut rikki)
  • Luomi kutisee toistuvasti tai siinä on kipua tai pistelyä

Luomien ulkonäönkin muuttuminen voi olla normaalia

On normaalia, että luomien koko, väri ja määrä muuttuvat hitaasti vuosien myötä. Mikäli selvät muutokset tapahtuvat nopeasti, parissa viikossa - kuukaudessa, on ne aina otettava vakavasti.

Sijaintinsa puolesta repeilevän ja rikkoutuvan luomen voi poistaa siitä aiheutuvan haitan takia, vaikka sen riski muuttua melanoomaksi ei olisikaan kasvanut.

Ohjeita luomenpoistoon tms ihotoimenpiteeseen tulevalle

Pienikin ihokirurginen toimenpide aiheuttaa erilaisia rajoituksia jälkeenpäin. Huomioi se jo aikaa varatessa - toimenpidettä ei kannata tehdä juuri ennen matkaa, urheilukilpailuja tms. Normaalisti suihkuun saa mennä vuorokauden kuluttua toimenpiteestä. Saunominen ja uiminen on kielletty ompeleiden poistoon saakka. Ompeleita pidetään 1-2 viikkoa haavan sijainnista riippuen. Asetosalisyylihappo (Aspirin, Disperin jne) lisää verenvuotoa ihotoimenpiteissä. Älä käytä sitä viikkoon ennen toimenpidettä. Kaikista ihotoimenpiteistä jää enemmän tai vähemmän näkyvä arpi. Arvesta tulee sitä siistimpi, mitä vähemmän ihoaluetta liikuttaa ja venyttää. Liikuntaharrastukset kannattaa siksi jättää tauolle - esim. selän tai jalan ihon luomenpoiston jälkeen jopa 3 viikon ajaksi. Tupakoiminen huonontaa haavojen paranemista merkittävästi ja vaikuttaa myös kehittyvän arven ulkonäköön.


Artikkelin laativat:
LKT Marja Niemi
Yleislääkäri Johanna Castrén ja ihotautien erikoislääkäri Suvi Cajanus


Avainsanat: Iho, Luomi, Melanoma