Nilkan nyrjähdys ja harjoitusohjeet

| Ensiapu | Kolmen K:n sääntö | Jatkohoito |

Ensiapu

Vamma-alueelle syntyy aina verenvuotoa, turvotusta ja kipua. Turvotuksen ja verenvuodon määrä riippuu siitä, miten vilkas verenkierto on vammahetkellä. Urheilusuorituksen aikana sydämen syke on korkea ja verenkierto lihaksissa maksimaalinen. Tällöin myös vamma-alueen turvotus ja verenvuoto voi muodostua voimakkaaksi ilman ensiapua.

Jos ensiapu annetaan nopeasti, vammautuneen alueen verenvuoto saadaan tyrehtymään. Jalan kohoasento ja kompressio hillitsevät verenvuotoa, kylmä supistaa verisuonia ja vähentää kipua. Näillä kolmella toimenpiteellä tähdätään turvotuksen vähentämiseen.

Tärkeää on, että tehdään kaikki kolme toimenpidettä. Pelkkä kylmähoito ei ole riittävä, se on aina yhdistettävä kohoasentoon ja puristussiteen käyttöön, jonka tulee olla napakka, mutta ei liian tiukka, jotta verenkierto ei esty. Oikea ensiapu nopeuttaa parantumista merkittävästi.

Kolmen K:n sääntö

Kompressio mahdollisimman nopeasti puristus vamma-alueelle (käsin puristaen, kaulaliinalla tai siteellä)
Kylmähoito vammakohdan välitön kylmäkäsittely: laita suoraan vammakohdan päälle jääpaloja, lunta, pakastevihannespussi, kylmäpakkaus tai upota jalka kylmään veteen 15 - 20 minuutin ajaksi kerrallaan, tarvittaessa 2 tunnin välein. Ihon paleltumavammaa tulee varoa, laita esim. pyyhe kylmäpakkauksen ja ihon väliin. Ensimmäisen vuorokauden aikana kylmähoitoa kannattaa jatkaa tiheästi.
Kohoasento raaja tuetaan sydäntä ylemmäksi  45º:n kohoasennossa ja pidetään siinä mahdollisimman usein ensimmäisen vuorokauden aikana.

 

 

Jatkohoito

Jos kävely onnistuu hieman aristellen, hoidoksi riittää jalan rasituksen keventäminen. Kyynärsauvat voi tarvitessa lainata esim. YTHS:ltä. Kyynärsauvoilla kävelyn tulisi olla mahdollisimman luonnollista ja olisi tärkeää ottaa yhtä pitkät askeleet molemmilla jaloilla. Jos astuminen jalalla on tuskallista, vamma on syytä tarkistuttaa lääkärillä. Jalan kylmähoitoa ja kohoasentoa kannattaa jatkaa 2 - 3 vuorokautta, jos turvotus on voimakasta. Tarvittaessa kylmähoitoa käytetään myöhemminkin mikäli turvotusta esiintyy rasituksen jälkeen. Varpaiden koukistelu on tärkeää heti alusta asti, jotta verenkierto jalan lihaksiin toimii.

Kudoksen sisäinen verenvuoto lakkaa 24 - 48 tunnin kuluessa vamman syntymisestä. Sauvat voidaan yleensä tässä vaiheessa jättää pois ja aloittaa liikkuminen sivuttaisvääntöä estävän nilkkatuen avulla (lainattavissa YTHS:ltä).  Normaalissa nilkan venähdysvammassa nilkkatukea käytetään keskimäärin pari viikkoa. Joissain tapauksissa kevyemmän nilkkatuen pidempi käyttö on perusteltua esim. urheilijoille suositellaan 3-6 vkon tuentaa. Nivelsiteen paraneminen kestää yleensä 3-6 vkoa. Suurin osa nilkan nyrjähdyksistä paranee parissa kuukaudessa. Joissain tapauksissa paraneminen kestää useampia kuukausia. Riittävän elastisuuden, voiman ja liikkuvuuden saavuttamiseksi tarvitaan usein viikkojen, jopa kuukausien määrätietoista kuntoutusta.

Kun hyvään ensiapuun yhdistetään aktiivinen kuntoutus, päästään parhaaseen lopputulokseen. Nilkan liikeharjoitukset aloitetaan mahdollisimman pian kivun sallimissa rajoissa (Nilkan nyrjähdyksen jälkeinen harjoittelu - vaihe 1 ja nilkan venyttely). Alussa harjoituksia voi tehdä nilkkatuen kanssa. Kuntoilijat eivät aina malta odottaa, vaan aloittavat tehokkaan harjoittelun liian nopeasti. Paranemisen merkit ovat kivuttomuus, liikelaajuuden ja voiman palautuminen. Tarkempia ohjeita liikkuvuus- ja voimaharjoituksista saat YTHS:n fysioterapeuteilta tai terveydenhoitajilta (Nilkan liikeharjoittelu - vaihe 2 ja nilkan venyttely). Tarvittaessa nilkan voi esim. urheillessa teipata (kts. Nilkan teippaus) tai käyttää nilkkatukea, joka mahdollistaa liikkumisen, mutta estää jalkaterän sivuttaisliikkeet. Paluu urheilun pariin tulisi tapahtua vasta sitten kun nilkka on kivuton ja saavuttanut normaalin liikkuvuuden ja voiman (hyvä testiliike on yhdellä jalalla varpaille nousu). Harjoitustaukoa tulisi pitää 1-3 kuukautta.

Artikkelin laati ft Seija Salmikivi
Artikkelin päivittäneet ft Kati Kauppala ja ft Marko Hänninen/2.5.2012                               


Avainsanat: Fysioterapia, Nilkka, Nilkan nyrjähdys