Könssjukdomar

Könssjukdomar är sjukdomar som smittar vid samlag (vaginalt och analt samlag) och oralsex.

Ibland orsakar könssjukdomar symtom, men oftast är de symtomfria. Du kan alltså sprida en könssjukdom utan att veta om det eller ha en sex med en person som inte vet om sin smitta.

Du kan skydda dig effektivt mot könssjukdomar genom att använda kondom under samlag. Även vid oralsex kan du skydda dig med kondom. Om en kvinna är den mottagande parten kan du använda en kluven kondom eller ett speciellt oralsexskydd.

Om man inte använder kondom, ångrar man det oftast efteråt. Ångrar att man litade på partnern som sa att "inte har jag något". Ångrar att man inte tog med sig kondomen i plånboken och inte orkade gå för att köpa nya i kiosken mitt i kåthetsruset. Ångrar att man gick men på sex utan kondom när den andra sa att "chilla nu lite, vi behöver den inte". Ångrar att man litade på den andra som sa sig äta p-piller, hon såg ju så trevlig ut att hon inte kan ha någon smitta.

Även om du kan gå i god för dina egna sexualvanor, är det betydligt svårare att vara säker på att din parter inte tar risker!

För män är kondom förutom ett sätt att skydda sig mot könssjukdomar även det enda preventivmedlet som de själva har kontroll över.

Könssjukdomar kan testas med urinprov (klamydia och gonorré) och blodprov (HIV, syfilis, hepatit B). För vissa könssjukdomar (herpes och kondylom) finns det ingen enkel testmetod. Virus i herpesblåsor kan konstateras med virusodling och diagnosen av kondylom baserar sig vanligen på deras typiska utseende.

Avgiftsfri klamydia- och gonorré distanstest

Artikeln skrevs 26.11.2012 av SI


Nyckelord: Könssjukdomar