Rokotukset

Suoja influenssaa, tuhkarokkoa, hinkuyskää ja vesirokkoa vastaan

Uudistetun tartuntatautilain 48 § määrittelee harjoitteluun osallistuvien opiskelijoiden immuniteetin potilaiden suojaamiseksi. Pykälää on sovellettu 1.3.2018 alkaen.

Lain tavoitteena on, että kaikki terveyden- ja sosiaalihuollon toimintayksiköissä työskentelevät työntekijät ja opiskelijat ottavat joka vuosi influenssarokotuksen, ja heillä on joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi alle vuoden ikäisiä lapsia hoitavilla tulee olla rokotussuoja hinkuyskää vastaan. Näin sekä potilasturvallisuus että opiskelijoiden oma työturvallisuus paranevat.

Tarkista rokotussuojasi

Voit tarkistaa oman rokotussuojasi oheisen itsearviointilomakkeen avulla. Mikäli rokotussuojasi on puutteellinen tai siinä on epäselvyyksiä, ota yhtyettä YTHS:n toimipisteeseen. Lomakkeen lopussa on todistus lainmukaisesta rokotussuojasta, jonka voit tarvittaessa toimittaa harjoittelupaikkaasi. Ohjeet todistuksen toimittamiseen saat joko oppilaitoksestasi tai harjoittelupaikastasi.

Näin selvität rokotussuojasi 

  • Rokotukset ovat maksuttomia.
  • Jos rokotteelle on vasta-aihe eli et voi esimerkiksi allergian vuoksi ottaa rokotetta, saat YTHS:ltä lausunnon siitä, minkälaisin rajoituksin sovellut käytännön harjoitteluun. Voit esittää lausunnon oppilaitoksessasi harjoittelupaikan valintaa varten.
  • Sekä rokotusten ottaminen että soveltuvuuslausuman esittäminen ovat vapaaehtoisia. Soveltuvuuden varmistaminen on kuitenkin harjoittelupaikan lakisääteinen velvollisuus, ja harjoittelujakso voi peruuntua, jos soveltuvuutta ei voida varmistaa.


B-hepatiittirokotus

Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat ovat oikeutettuja saamaan ilmaisen B-hepatiittirokotuksen. Rokotusten toteuttamisesta ilmoitetaan erikseen.

Lue lisää:
Tartuntavaaraan joutuvien opiskelijoiden hepatiitti B -rokotukset
Opiskelijoiden hepatiitti B-rokotteista kysyttyä

ITSEARVIOINTILOMAKE

Tartuntatautilain 48§ mukaan tarvittavasta rokotussuojasta tuhkarokkoa, hinkuyskää, vesirokkoa ja influenssaa vastaan.

Rokotussuojan itsearviointilomake

Lue lisää:

Itsearvioinnin tueksi

Opiskelijoiden rokotukset

Raskaana olevien rokotukset

Tartuntatautilain 48§ usein kysyttyä