Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2016

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö on tuottanut tutkimustietoa korkeakouluopiskelijoiden terveydestä vuodesta 2000 lähtien. Vuosina 2000, 2004, 2008, 2012 ja 2016 on toteutettu valtakunnalliset opiskelijoiden terveystutkimukset, joiden kohteena ovat alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat yliopisto-opiskelijat. Vuodesta 2008 alkaen mukana ovat olleet myös ammattikorkeakouluopiskelijat.

Nyt jo viidettä kertaa tehdyssä tutkimuksessa kartoitettiin laajasti opiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveydentilaa ja terveyskäyttäytymistä sekä näihin liittyviä tekijöitä, kuten sosiaalisia suhteita, opiskelua ja toimeentuloa sekä terveyspalvelujen käyttöä. Tutkimuksessa oli mukana myös erityisteemoja, kuten kiusaamis-, vainoamis- ja väkivaltakokemukset, istuminen, seksuaalinen suuntautuminen, hyvinvointiin liittyvien mobiilisovellusten käyttö, opiskelun ja perheen yhteensovittaminen sekä hampaiden narskuttelu.

Tutkitun ajankohtaisen tiedon tarve korostuu muun muassa meneillään olevassa sote-uudistuksessa, joka vaikuttaa myös korkeakouluopiskelijoiden terveyspalvelujen järjestämiseen.

Tutkimuksen johtaja on YTHS:n yhteisöterveyden ylilääkäri LT, dos. Kristina Kunttu. Muina tekijöinä vuoden 2016 tutkimuksessa ovat biostatistikko Tommi Pesonen 4Pharmasta ja tutkija Juhani Saari Otuksesta. Tutkimusryhmään kuuluu tutkijoita YTHS:n lisäksi useista yliopistoista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksesta.

Koko tutkimus on luettavissa täältä ja tutkimuksen yhteenveto täältä. Katso myös aiemmat tutkimukset ja opiskeluterveyden trendit 2000–2016.

Yhteisöterveyden ylilääkäri Kristina Kuntun esitys tutkimuksen julkistamistilaisuudessa:
Mitä Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2016 kertoo? (video)

Kristina Kuntun esityksen materiaalit pdf-muodossa löydät täältä.

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2016 on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017.

KOTT2016