Uutinen
Open menu

Health Awards -finalisti Pylly ylös luo uutta ajattelua opiskelu- ja työkulttuuriin

Ajankohtaista

16.1.2017

Pylly ylös -kampanjan tavoitteena on pysyvä muutos opiskelu- ja työkulttuurissa, mutta myös vapaa-aikana. On paljon asioita mitä voi tehdä seisten. Istumiskulttuuri on tiukassa ja asennemuutos vaati aikaa. Seisomaan nouseminen ei tarkoita häiritsemistä, palaveria voidaan pitää myös seisten. YTHS:n ja Turun yliopiston yhteistyönä käynnistetty Pylly ylös –kampanja on terveysalan toimijoiden Health Awards –kilpailussa ehdolla Vuoden Terveysteoksi.

Vuoden Terveysteko myönnetään organisaatiolle, oppilaitokselle tai henkilölle, joka on toteuttanut yksittäisen terveysteon tai terveystekojen sarjan. Olennaista on, että terveysteko hyödyttää tai voisi hyödyttää suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia.

'Pylly ylös' on mahdollista toteuttaa edullisesti ja helposti. Kenen tahansa on mahdollista vähentää istumistaan ja vaikuttaa helposti omaan terveyteensä.

”Opiskelijoilla ja henkilökunnalla oli runsaasti niska-hartiaseudun ja alaselän oireita sekä ylipainoa ja siihen liittyviä sairauksia, jotka liittyvät runsaaseen, pitkäkestoiseen istumiseen. Muun muassa tyypin 2 diabetes esiintyy osana metabolista oireyhtymää, ja se on yleistynyt myös nuorilla ihmisillä”, kertoo YTHS:n fysioterapeutti Anne Friman kampanjan syntyvaiheista.

Katso video

Istumisen vähentäminen vaikeaa

Opiskelijoiden Liikuntaliiton ja Ahaa! -tutkimuspalvelun toteuttaman tuoreen laadullisen tutkimuksen mukaan opiskelijat kokevat istuvansa liikaa. Osa kertoi tuntevansa sen kehossaan, mutta istumisen vähentäminen korkeakouluympäristössä nähdään vaikeaksi. Opiskelijat istuisivat mielellään vähemmän, jos se olisi yksinkertaista. Istumisen tauottaminen julkisesti koettiin sosiaalisesti outona, eikä luennoilla nähty olevan tilaa seistä. Opiskelijoiden mukaan korkeita pöytätasoja ei ole lähes lainkaan ja heistä oli vaikea kuvitellakaan miten seisomiselle suotuisia rakenteita syntyisi.

Pylly ylös -kampanja pyrkii myös vaikuttamaan tilasuunnitteluun seisten työskentelyn mahdollistamiseksi. Tilasuunnittelulla on tärkeä rooli istumisen vähentämisessä.

Lue lisää:

Health Awards –kilpailu

Opiskelijoiden Liikuntaliiton tiedote: Opiskelijat istuvat mielestään liikaa, mutta sen vähentäminen korkeakouluympäristössä on vaikeaa (16.1.2017)

Itä-Suomen yliopiston hallintojohtaja Tuomo Meriläisen blogi 16.1.2017: Pylly Ylös (16.1.2017)

Pylly ylös YTHS:n verkkosivuilla