Uutinen
Open menu

Purentakiskojen laboratoriotyöstä verollista?

Ajankohtaista

31.5.2018

Verottaja on muuttanut käytäntöä purentakiskojen laboratoriotyön osalta siten, että työn osuudesta maksetaan nyt myös arvonlisävero 24 %. Aiemmin laboratoriotyön osuus on ollut alviton. Linjauksen taustalla on käsitys siitä, että purentakiskoa ei voida pitää hoitoon tavanomaisesti liittyvänä tavarana eikä purentakiskon hoitava vaikutus perustu hammaslääkärin suorittamiin hoitotoimenpiteisiin.

Purentakiskoja tarvitsevalle opiskelijalle tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että laboratoriotyöstä opiskelijalle maksettavaksi tuleva lasku voi olla arvonlisäveron verran suurempi. Verottajan ratkaisu on tällä hetkellä käsittelyssä korkeimmassa hallinto-oikeudessa, jonka päätös voi vielä tuoda laboratoriotyön verokohteluun muutoksia. Osa laboratorioista on päättänyt jättää arvonlisäveron toistaiseksi perimättä asian keskeneräisyyden vuoksi. 

YTHS pitää valitettavana, että purentakiskon hankintakustannus voi alv-ratkaisun takia vaihdella yksikkökohtaisesti.  Tuoreimman Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan purentakisko on valmistettu noin 10 prosentille opiskelijoista (KOTT 2016).