Allergiat - sisäilman allergiariskeistä

Sisäilman allergeenit ja epäpuhtaus |  Homeen aiheuttamat oireet | Allergiakodin siivouksesta ja saneerauksesta | Kotieläinallergiasta |

Sisäilman allergeenit ja epäpuhtaus  

Kodin tavallisimmat allergeenit ovat eläinpöly, punkkipöly, sieni-itiöt, vaate- ja tekstiilipöly sekä ulkoa tuleva siitepöly. Sisäilman pahin yleinen epäpuhtaus on kuitenkin tupakansavu - se ärsyttää sekä ei-allergisen ihmisen limakalvoja, mutta erityisesti siitä kärsivät allergiset ihmiset, joiden limakalvot reagoivat muutoinkin herkästi kaikkeen epäspesifiseenkin ärsytykseen.

Homeen aiheuttamat oireet  

Kosteusvaurioiden yhteydessä sisäilmassa mahdollisesti esiintyville homeitiöillekin voi allergisoitua - suurimmassa osassa homealtistustilanteista syntyvät oireet ovat kuitenkin ns. epäspesifisiä ärsytysoireita, jotka korjautuvat kun kosteusvaurio hoidetaan ja homealtistus loppuu.

Allergiakodin siivouksesta ja saneerauksesta  

Tavallisimpien allergeenien ja ärsykkeiden poistaminen kodista ja vähentäminen sisäilmasta on aiheellista aina, kun jollakin perheen jäsenistä ilmenee allergiaa. Allergisen ihmisen kotiin eivät kuulu pölyä keräävät tekstiilit (karvamatot, kokolattiamatot, seinäryijyt...), eivät kotieläimet eikä tupakointi. Kodin tekstiilien tulee olla helposti pestäviä, nukkaantumattomia ja tuuletettavia. Kodin siivouksessa tulee huolehtia riittävästä imuroinnista, pintojen kostealla pyyhkimisestä ja vuodevaatteiden tuuletuksesta. (Siitepölykaudella ei allergisen perheen kuitenkaan kannata tuulettaa vuodevaatteita tai kuivat pyykkiä ulkona, jossa niihin tarttuu runsaasti siitepölyä.) Pölynimurin hankinnassa tulee allergiaominaisuus huomioida - markkinoilla on olemassa tehokkailla poistosuodattimilla varustettuja malleja. Tarkempia ja yksityiskohtaisia suosituksia allergiakodin saneeraukseen ja siivoukseen kannattaa kysellä Allergia- ja astmaliiton maksullisesta Allergianeuvonnasta.

Kotieläinallergiasta  

Hengitysteiden kautta voi allergisoitua erilaisille ärsykkeille. Nykyään asuntojen koko on usein pieni ja ilmanvaihdosta on tingitty pyrkimyksenä säästää lämmitysenergiaa. Tämän vuoksi sisäilman kautta tapahtuva allergisoituminen on nykyään hyvinkin tärkeä ja yleinen allergisoitumisen reitti.

Koirat ja kissat erittävät allergiaa aiheuttavia valkuaisaineita lähinnä hilseen ja karvatupesta irtoavien solujen välityksellä, mutta myös sylki ja muut eritteet sisältävät allergisoivia valkuaisaineita. Nämä pienet hiukkaset kulkeutuvat ilmavirtojen mukana ja kiinnittyvä tekstiileihin, mattoihin, hiuksiin ja kulkeutuvat kaikkialle, missä ihmiset liikkuvat. Tutkimuksissa onkin osoitettu, että näitä eläinallergeeneja on pieniä määriä kaikissa julkisissa tiloissa, mutta niiden määrä on merkittävästi suurempi sellaisissa sisätiloissa, joissa pidetään lemmikkeinä kotieläiminä. Juuri näissä tiloissa tapahtuu varsinainen herkistyminen eläimille ja allergiaoireiden kehittyminen.

Kissa-allergeenit on todettu eläinallergioista kaikkein herkimmin allergiaa aiheuttaviksi, ts. kissalle herkistyminen tapahtuu helpommin ja nopeammin kuin esim. koiralle. Muita ns. nopeasti allergisoivia kotieläimiä ovat pikkujyrsijät, kuten hiiret ja marsut. Tiedetään, että kissalle ja jyrsijöille voi herkistyä jopa viikoissa, kun taas esim. koiralle herkistyminen voi kestää vuosia. Koira-allergia voi kehittyäkseen vaatia sen, että koiran kanssa asutaan samassa asunnossa; henkilö joka lyhyillä vierailuvisiiteillä ei saa oireita koirasta, voi silti saada koira-allergian hankittuaan oman koiran! Ruotsissa tehdyssä selvitystutkimuksessa todettiin, että perheissä, joissa on kotieläimiä on lasten riski allergisoitua suurempi kuin perheissä, joissa kotieläimiä ei ole. Tämän vuoksi allergialääkärit suosittavatkin, että perheissä, joissa jollakin perheenjäsenellä on jokin allergiaoire - ei siis välttämättä eläinpölyallergia - ei pidettäisi lainkaan kotieläimiä. Kotona oleva eläin lisää riskiä saada mikä tahansa allerginen oire.

Tietolähteenä: Alf Backman/Allergia&Astma 2/2000)

Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén


Avainsanat: Allergiat