Närästys

Närästyksellä tarkoitetaan polttavaa tunnetta rintalastan takana, vaikka monet kuvaavat vaivaa myöskin sanalla kipu.

Närästyksen syynä on mahalaukun sisällön pääsy ruokatorveen. Tällaista takaisinvirtausta esiintyy normaalistikin aterian jälkeen aiheuttamatta mitään oireita. Jos takaisinvirtaus on tavallista runsaampaa ja pitkäkestoisempaa, se saattaa aiheuttaa närästysoireita, jotka tyypillisesti tuntuvat aterian jälkeen. Makuuasennossa ja öisin ei yleensä esiinny mahansisällön kulkeutumista ruokatorveen.

Närästys liittyy usein ylä- tai alavatsan toiminnallisiin häiriöihin, raskaus, kumartelu ja kiristävät vaatteet pahentavat sitä.

Mahalaukku erittää mm. vahvaa suolahappoa, joka joutuessaan ruokatorveen aiheuttaa limakalvolla ärsytystä. Mahaneste voi nousta suuhun saakka, mikä aistitaan voimakkaana, karvaana makuna. Ruokatorven ärsytys saattaa jatkuessaan johtaa ruokatorven limakalvon tulehtumiseen. Ruokatorven tulehduksen ja närästysvaivan yhteys on varsin epäselvä ? useimmissa tapauksissa ruokatorven limakalvo on terve vaikka olisi voimakastakin närästystä, ja toisaalta ruokatorven tulehdus saattaa olla oireeton.

Hoitona on runsaan ja väkevän kahvinjuonnin, tupakan, alkoholin sekä sellaisten ruoka-aineiden välttäminen, joiden on itse huomannut pahentavan oireita. Mikäli närästys herättää yöllä, voi sängyn päätyä kohottaa n. 15 cm, jolla voi vähentää yöaikaista mahanesteiden "valumista" ruokatorveen. Tehokkaita lääkkeitä on saatavissa nykyään myös ilman reseptiä, esim. ns. H2-salpaajia.

Mikäli oireet jatkuvat yli 3 viikkoa itsehoidosta huolimatta tai uusivat hyvin pian hoidon jälkeen, voi hakeutua tilanteen selvittelyyn yleislääkärille.


Artikkelin laati:
Yleislääketieteen erikoislääkäri, LKT Marja Niemi

 


Avainsanat: Närästys, Vatsakipu, Vatsaoireet