Syylät

Syylät ovat viruksen aiheuttamia yleisiä ihomuutoksia, jotka usein paranevat itsekseen ilman mitään hoitoja

Syylät ovat papilloomaviruksen aiheuttamia ihomuutoksia, joita voi esiintyä missä tahansa iholla - niiden tyypillisiä esiintymispaikkoja ovat käsien ja sormien selkäpuoli, varpaat ja jalkapohjat. Syylät eivät muutu ajan myötä pahanlaatuisiksi. Yleensä ne ovat oireettomia, mutta esim. sormien sisäpuolen ja jalkapohjan syylät ovat usein kipeitä. Kynsivallin syylät (- niitä esiintyy usein kynsien pureskelijoilla - ) voivat häiritä kynnen kasvua. Kasvoilla ja kädenselissä voi esiintyä ns. litteitä syyliä joskus hyvinkin runsaana kasvuna.

Syylillä on voimakas spontaani paranemistaipumus yleensä kahden vuoden sisällä. Jalkapohjan alueella syylät voivat hyvinkin kestää vuosikausia. Parantuneesta syylästä ei jää arpea.

Jokaisen syylän hoitaminen rutiininomaisesti ei ole välttämätöntä, eikä toivottavaakaan. Osa hoitotavoista jättää pysyvän arven, josta voi helposti muodostua esim. jalkapohjassa alkuperäistä hoidettavaa syylää hankalampi ongelma. Syylät myös uusivat helposti onnistuneenkin hoidon jälkeen. Yleensä kannattaa odottaa ainakin puoli vuotta ennen hoitojen aloittamista.

Syylien itsehoito on tutkitusti yhtä tehokasta kuin lääkärin antamat erikoishoidot ja lisäksi kivuttomampaa ja halvempaa. Siksi itsehoitoa kannattaa jatkaa sinnikkäästi, tarvittaessa kuukausia.

Syylien hoito pehmittävillä liuoksilla ja voiteilla

Syyläliuosten ja voiteiden teho perustuu pehmitetyn syylän mekaanisen ohentamiseen ja paikalliseen ihoärsytykseen siten, että elimistön oma puolustusjärjestelmä herää ja hävittää syylän. Pelkkä syylän sively liuoksella ei paranna sitä!

Apteekista on saatavilla ilman reseptiä liuoksia (Paloxin , Verruxin ), joilla syylää voi pehmittää. Lääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa samaan tarkoitukseen myös reseptivalmisteena pehmitysliuosta tai salisyylivaseliinivoidetta (voiteita saatavilla myös reseptivapaina).

Iltaisin laitetaan tarkalleen syylän päälle tippa liuosta, annetaan kuivahtaa ja lisätään toinen kerros (tai voidetta pikku nokare). 1-2 vrk välein pehmitellään syylää lämpimällä vedellä ja hiotaan hiekkapaperin suikaleella ( n:o 60-80, rautakaupasta) kaikki irtoava syyläkudos pois. Vertakin saa hiukan tihkuttaa. Samaa hiontasuikaletta ei kannata käyttää kovin monesti, koska syylävirusta on siinä runsaasti. Siksi tavallinen jalkaraspi ei ole hyvä vaihtoehto. Hiomisen jälkeen laitetaan uusi kerros liuosta. Ohimenevää kirvelyä voi esiintyä. Ympäröivän ihon voi tarvittaessa suojata ärsytykseltä sinkkipastalla, jota saa apteekista.

Hoitoa jatketaan, kunnes syylä häviää. Aikaa voi kulua viikkoja. "Keinoiho" -tyyppisellä laastarilla (Compeed, Duoderm jne) voi halutessa suojata ihon. Samalla vaikutus tehostuu ja hoitoväliäkin voi hieman harventaa.

Jäädytyshoito kotona

Kotihoitoon tarkoitettua jäädytysliuosta (Wartner) voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Ohjeita noudattamalla hoito on helppo toteuttaa ja viikottain toistettuna se tepsii melko hyvin ainakin käsien syyliin. Kokemuksen karttuessa voi ohjeenmukaista jäädytysaikaa hiukan pidentääkin, jos syylä ei tunnu mitenkään reagoivan käsittelyyn.

Hoito "ilmastointiteipillä"

Syylien hoidossa voidaan pehmittävien liuosten tehosteena - tai myös ilman niitä - käyttää ns ilmastointiteippiä. Sen käytöstä syylien hoidossa julkaistiin muutama vuosi sitten lääketieteellisiä artikkeleita, joissa syylän hoito peittämällä se muutamaksi viikoksi tiiviillä ilmastointiteippipalalla todettiin muiden paikallishoitojen veroiseksi. Hoitoa voi kokeilla esim. sormen ja käsien alueella oleviin syyliin. Teipin alla pehmennyttä syylää voi hoidon onnistumiseksi hioa tai ohentaa kuten liuoshoidolla pehmittämisen yhteydessä.

Nestetyppijäädytys eli kryohoito ja muut lääkärin tekemät toimenpiteet

Mikäli sinnikäs paikallishoito ei tuota tulosta, on mahdollista myös joissakin YTHS:n toimipisteissä nestetyppijäädytykseen (ns.kryohoito). Kysy tarkemmin oman asemasi terveydenhoitajilta tai yleis- tai ihotautilääkäreiltä.

Syyliä voidaan myös leikata, kauhoa, polttaa tai poistaa laserilla (ei mahdollista YTHS:ssä). Liian radikaalit hoidot saavat helposti aikaan arpia ja sen vuoksi jokainen toteutettu kirurginen hoito on tarkkaan harkittava.

Artikkelin laatijat
Ihotautien erikoislääkäri Suvi Cajanus ja yleislääkäri Johanna Castrén

Aihepiirihakusana
iho