HIV

HI-virus voi tarttua ihmisestä toiseen veren, siemennesteen, emättimen sekä kohdunkaulan eritteiden ja äidinmaidon välityksellä. Virustartunnan voi siis aikuinen saada sukupuoliteitse limakalvokontaktin välityksellä (suojaamaton emätin- tai peräsuoliyhdyntä), veriteitse (esim. huumeiden käytössä tartunta voi levitä käyttämällä samoja neuloja). HI-virus voi siirtyä myös odottavasta äidistä sikiöön.

Sen sijaan HI-viruksen tarttumista ei ole voitu ulosteen, syljen, kyyneleiden, virtsan, oksennuksen, tai hien välityksellä. Normaalissa jokapäiväisessä kanssakäymisessä, kättelyssä, halaamisessa jne. ei HIV-tartunnan vaaraa ole ja suutelussakaan HIV ei tartu. Suuseksissä HIV:n tarttumisen riski on pienempi kuin emätin- ja peräaukkoyhdynnässä tai yhteisiä huumeruiskuja käyttämällä, mutta spermaa tai emätinerittä suuhun saadessaan on tartunnan riski olemassa. Muiden kehonosien, kuten esim. varpaiden, korvien, nännien jne hyväilemisessä ja imemisessä ei HIV tartu.

Vajaa puolet tartunnan saaneista saa ensioireita 2-6 viikon kuluttua tartunnasta. Oireina esiintyy kuumetta, kurkkukipua, ihottumaa, lihaskipuja, nivelvaivoja, päänsärkyä, suurentuneita imusolmukkeita jne. Nämä ensivaiheen oireet häviät noin kuukaudessa. Ensivaiheen oireiden alussa tartunta ei vielä välttämättä näy verikokeissa.

Mikäli HIV tartuntaa epäillään suojaamattoman seksikontaktin tai käytetyn injektioneulan vuoksi, voidaan tartuntaa selvittää verikokeiden avulla. Osa tartunnan saaneista voidaan löytää vasta-ainetesteillä jo 3 viikon kuluttua tartunnasta. Negatiivinen testitulos on kuitenkin luotettava vasta 3 kuukauden kuluttua tartunnasta.

Tietolähteet:
Hivpoint
HIV-infektio, Duodecim Terveysportti
Hiv- ja aidstilastot, THL

Lisää tietoa aiheesta: SPR:n Pluspiste

Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén

Artikkeli on tarkistettu 26.11.2012 SI


Avainsanat: Seksi, Hiv, Seksitaudit