Raskauden keskeytys

Ei-toivotun raskauden sattuessa on yhtenä ratkaisuvaihtoehtona raskauden keskeyttäminen eli abortti.

Lain mukaan raskaus voidaan keskeyttää naisen pyynnöstä sosiaalisista tai terveydellisistä syistä. Yleisimmin syynä ovat sosiaaliset, elämäntilanteeseen liittyvät vaikeudet. Tällöin raskaus voidaan keskeyttää ennen 12. raskausviikkoa. Viikot lasketaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä.

Raskauden keskeytys tehdään sairaalan poliklinikalla. Se ei edellytä yöpymistä sairaalassa, vaan toteutetaan polikliinisesti, yleensä kahdella käyntikerralla.

Valtaosa raskauden keskeytyksistä tehdään lääkkeellisenä, aiemmin yleisempi tapa oli nukutuksessa tehtävä kaavintakeskeytys.

Jos tiedät tai epäilet olevasi raskaana ja raskaus olisi ei-toivottu, menettele seuraavasti:

Ota yhteys terveydenhoitajaan. Häneltä saat lähetteen raskaustestiin ja mahdollisimman pian ajan lääkärille. Jos mahdollista, varataan 40 minuutin vastaanottoaika, jotta on mahdollisuus keskusteluun ja kysymyksiin. Vastaanotolla täytetään tarvittavat asiakirjat ja saat ohjeet ajan varaamisesta sairaalan poliklinikalle. Saat informaatiota myös kirjallisena.

Sekä tällä käynnillä että sairaalan poliklinikalla keskustellaan kanssasi luotettavan ja sopivan raskauden ehkäisymenetelmän toteuttamisesta jatkossa.

Tilanteesta on mahdollista keskustella myös neuvontapsykologin kanssa. Terveydenhoitajalta saat ajanvarausohjeet. Aikaa varatessa on tärkeää kertoa, että on kysymys raskaudenkeskeytykseen liittyvästä asiasta, jotta aika voidaan antaa tarpeesi mukaan.

Toimenpiteen jälkeen kirjoitetaan 1-3 päivän ajaksi sairaslomaa. Sairaala antaa jälkitarkastusohjeet. Jälkitarkastukseen kuuluu useimmiten verikoe ja lääkärintarkastus.

On tärkeää, että voit keskustella asiasta ja pystyt sitten jatkamaan eteenpäin. Tähän saat tarvittaessa apua.


Aiheeseen liittyy myös

Avainsanat: Raskaus