Aftat ja suun pienet haavaumat

Aftat ovat suun limakalvolla esiintyviä pieniä, yleensä harmahtavia, kipeitä haavaumia. Yleisimmin afta on täysin viaton muutos, joka paranee itsestään noin viikon aikana.

Aftoja voidaan ennaltaehkäistä käyttämällä hammastahnaa, joka ei vaahtoa. Vaahtoavissa hammastahnoissa oleva kemiallinen yhdiste, natriumlaurymsulfaatti voi herkistää suun limakalvoa ja altistaa aftoille. Apteekeissa on myynnissä tahnoja, jotka eivät sisällä em yhdistettä. Jo muodostuneen aftan hoitona voi käyttää suun huuhtelua ja purskuttelua desinfioivalla suuvedellä. Kivuliasta aftaa voi hoitaa myös paikallisesti suun limakalvolle kiinnitettävällä Aftab® -lääketabletilla (reseptivapaa lääke).

Paikallishoitona voi käyttää myös teatree -öljyä. Tippa öljyä laitetaan pieneen määrän vettä, vanupuikko kastetaan liuokseen ja puikolla penslataan suoraan aftaa. Aftojen varsinainen syy on tuntematon. Pitkittyneet, poikkeuksellisen usein tai jatkuvasti oireilevat aftat voivat olla liitännäisoireita muusta sairaudesta (esim. keliakia tai muu suolistosairaus). Toistuvien ja hankalaoireisten aftojen esiintyessä onkin siten perusteltua hakeutua yleislääkärin vastaanotolle; erityisesti jos aftojen lisäksi esiintyy suoliston- ja vatsaoireita.

Lue lisää: Aftat (Hammaslääkäriliitto)

Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén

Lähteet:
Duodecim: Terveysportti (Lääkärin tietokanta)
Terve.fi


Avainsanat: Suu, Aftat