Flunssa, hengitystietulehdus, nuhakuume

Milloin tarvitaan terveydenhoitajan tai lääkärin apua? | Lisää tietoa ja linkkejä

Flunssa on ihmisen yleisin sairaus. Se on viruksen aiheuttama, itsestään paraneva tauti, jonka oireet kestävät keskimäärin 10 vuorokautta lääkityksestä riippumatta - tai siitä huolimatta. Kolmasosalla potilaista tavallisen flunssan oireet (ilman hoitoa vaativaa jälkitautia!) kestävät lähes kolme viikkoa. Oireita helpottavia käsikauppalääkkeitä on järkevä käyttää kivun, kuumeen ja nenäntukkoisuuden hoitoon.

Aikuisilla esiintyy keskimäärin 2 - 4 hengitystietulehdusta vuodessa, ajoittuen pääosin syksyyn, talveen ja kevääseen. Hengitystietulehduksen voi aiheuttaa yli 200 virusta. Noin puolet kaikista flunssista on rinovirusten aiheuttamia ja syys-lokakuussa ne aiheuttavat jopa 90% aikuisten hengitystietulehduksista. Flunssapotilaan hoidon kannalta ei ole merkitystä, mikä virusryhmä on kyseessä - hoitokäytäntö tai jatkotoimet eivät ole riippuvaisia aiheuttajasta - flunssan perushoito on lepo ja oireiden lievitys runsaalla juomisella, höyryhengityksellä, mahdollisen kuumeen ja kivun hoito tulehduskipulääkkeellä ja nenäntukkoisuuden hoito nenäsuihkeella.

Flunssavirukset leviävät ja tarttuvat hyvin sekä lähietäisyydellä ilman mukana, että suorassa kosketuskontaktissa tai esineiden tai kosketuspintojen kautta. Esimerkiksi juuri niistänyt flunssapotilas koskee oven kahvaan tai puhelimeen ja seuraavaksi näihin tarttuva ihminen saa viruksen ensin käsiinsä ja sitten omien käsiensä kautta nenään, suuhun jne.) Flunssan itämisaika on yleensä 1-2 vrk ja nenäeritteessä voidaan löytää tartuttamiskykyisiä viruksia vielä 2-3 viikkoa taudin alkamista.

Flunssan oireita ovat kurkkukipu, nuha, yskä, paineentunne poskissa ja otsassa. Aikuisilla flunssa on useimmiten kuumeeton. Taudinaiheuttajasta riippuen oireet voivat vaihdella, mutta yleisimmän aiheuttajan, Rinovirus-flunssan oirekulku on tyypillinen; tauti alkaa kurkkukivulla, joka on hallitseva oire ensipäivinä. Nenäoireet; - nuha, tukkoisuus, paineentunne - pahenevat asteittain ja yskää esiintyy 4-5 päivän tienoolla. Noin viikossa oireet ovat jo selvästi vähentyneet ja taudin pahin vaihe on ohi. Flunssan jälkeen yskäoireita voi esiintyä useamman viikon ajan.

Flunssan yhteydessä esiintyy hyvin yleisesti oireita poskionteloiden alueella; paineentunnetta poskissa ja otsalla silmien yläpuolella. Nämä muutokset ovat viruksen aiheuttamia poskiontelon limakalvon tulehdusoireita ja menevät ohi itsestään yli selvästi yli 90% potilaista 3 viikon aikana. Antibioottihoidolla ei voida hoitaa näitä muutoksia tai nopeuttaa niistä paranemista. Flunssan jälkeinen bakteerin aiheuttama poskiontelontulehdus (sinuiitti) kehittyy vain noin alle 1 %:lle aikuisia. Bakteerin aiheuttamaa poskiontelotulehdusta tulee epäillä, jos poskiontelo-oireet kestävät yli 10 päivää, eivätkä sinä aikana asteittain itsestään vähene tai jos oirekuvaan liittyy selvä kipu ja arkuus ylähampaissa. Flunssan jälkitautina esiintyvän alempien hengitysteiden (keuhkot ja keuhkoputket) bakteeritulehduksen esiintyvyydestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta aikuisilla se on suhteellisen harvinainen. Astmapotilaille virustulehdus hengitysteissä aiheuttaa tyypillisesti astman pahenemisen ja astmalääkityksen annostelun lisäämisen tai aloittamisen flunssan ajaksi. Korviin säteilevää kipua liittyy usein flunssan kurkkukipuoireeseen, mutta välikorvan bakteeriperäinen (ja antibioottihoitoa edellyttävä) tulehdus on aikuisilla harvinainen flunssan jälkitauti.

Milloin tarvitaan terveydenhoitajan tai lääkärin apua?

Flunssa on itsestään paraneva tauti eikä sen hoitoon ei ole terveydenhoitajalla tai lääkärillä ole kotihoidosta tai käsikauppavalmisteista poikkeavia keinoja. Flunssan tärkein hoito on lepo, eikä liikuntaa tai urheilua tulee harrastaa sairaana. Terveydenhoitajan vastaanotolle voi hakeutua mikäli työnantaja vaatii sairaus poissaolosta todistusta.

Mikäli sinulla on näitä oireita, on parasta varata lääkärin vastaanottoaika tilanteen arvioimiseksi:

  • korkea kuume (38 C) yli 3 - 5 päivää (tai jos se alkaa uudelleen oltuaan jo välillä poissa)
  • kuumeeseen liittyen häiritsevän kovaa/tai jatkuvaa yskää
  • voimakasta kipua hengittäessä
  • poikkeuksellinen kova päänsärky
  • tajunnan häiriötä
  • jos flunssan oireet pitkittyvät useamman viikon kestäviksi ja niihin liittyy edellä olevassa kappaleessa kuvattuja jälkitautioireita

Lisää tietoa:
YTHS:n terveysartikkelit: Kurkkukipu ja nielutulehdus ja Yskä

Tietolähteet:
Duodecim: Käypä Hoito /Potilasversiot/ Nielutulehdus
Duodecim 2000/ Flunssa ja sen komplikaatiot

Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén
Artikkeli tarkistettu 29.1.2013 SI


Avainsanat: Flunssa, Hengitystietulehdus, Nuhakuume