Huimaus

Huimaus on yleinen oire, jonka perussyy ei useimmiten ole mikään vakava sairaus. Opiskelijoilla tavallisia syitä ovat asentohuimaus, sisäkorvaperäinen huimaus, oletettavasti esim. virustulehduksen seurauksena (vestibulaarineuroniitti) tai ns. jännitysniska eli niska-hartiaseudun lihasten (pitkittynyt tai akuutti) jännitystila.

Hyvänlaatuiselle asentohuimaukselle on tyypillistä, että se alkaa usein äkillisesti aamulla ja pahenee siirryttäessä istuma-asennosta makuulle tai makuulla kääntyessä. Kohtaukset häviävät itsestään suurimmalla osalla ihmisistä kolmen kuukauden kuluessa, mutta voivat uusiutua.

Sisäkorvaperäinen huimaus alkaa nopeasti ja siihen liittyy pahoinvointia tai oksentelua. Hankalin huimaus menee ohi 1-2 viikossa, mutta lievän tasapainovaikeuden häviäminen voi kestää pidempään. Tästä syystä johtuva huimaus ei uusi.

"Jännitysniska"-tilanteessa on kyse siitä, että useimmiten staattinen työ (kuten päätetyöskentely) tai muu niska-hartiaseudun lihaksia yksipuolisesti kuormittava toiminta aiheuttaa niskaan ja hartioihin "kiristystä", joka oireilee huimauksena ja usein myös särkynä alueen lihaksissa, päänsärkynä ja pahoinvoinnin tunteena.

Huimausta hoidetaan sen perussyyn mukaisesti ja lääkäriin on syytä hakeutua, jos huimaus on rajua, arkielämää rajoittavaa tai usein toistuvaa. Huimaus, johon liittyy oksentelua, kuumetta tai muita yleisoireita on myöskin syy lääkärissäkäyntiin.

Lisää aiheesta Terveystietosivuilla:
Niska-hartia-oireet

Tekstin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén
Artikkeli tarkistettu 29.1.2013 SI