Ruoka-allergia

Ruoka-aineallergia on yleisimmin pikkulasten vaiva. Vanhemmat lapset ja aikuiset saattavat kärsiä ruoka-aineyliherkkyydestä, joka terminä ja käsitteenä poikkeaa varsinaisesta allergiasta. Yliherkkyydessä kyse on allergiasta poiketen lähinnä ruoka-aineen aiheuttamasta ärsytyksestä tai ruoka-aineen laukaisemasta oireesta ilman varsinaiselle allergialle tyypillistä vasta-ainemuodostusta ja siitä seuraavaa oireilua.

Käytännössä ruoka-allergian ja yliherkkyys on syytä erotella toisistaan:

  • allergisessa reaktiossa jo hyvinkin pienenpieni allergeenimäärä voi laukaista oireen ja ruoka-aineallergisen ruokavalion tulee olla hyvin tarkkaan turvalliseksi saneerattu
  • ruokayliherkkyydessä voi tiettyjä ruoka-aineita sietää pieniä määriä, oireiden määrä ja laatu on riippuvaista annoksen suuruudesta, eikä täydellinen kieltäytyminen oireita aiheuttavista aineista ole aina välttämätöntä.

Ruoka-aine allergian oireita voivat olla suun ja nielun kutina ja turpoaminen, suolistovaivat, ihottuma-oireet, astma, korvakäytävien ja korvien kutina. Ruoka-aineyliherkkyys aiheuttaa tyypillisesti vatsa- ja suolistovaivoja tai se voi laukaista esim. migreenikohtauksen.

Pikkulasten ruoka-aineallergioille on tyypillistä niiden paraneminen iän myötä; leikkikouluikäisistä suurin osa on jo parantunut kokonaan hankalia dieettirajoituksia aiheuttavista ruoka-allergikosta (maito, viljat, jne.). Tyypillisesti vielä aikuisiällä oireita aiheuttavia allergeeneja ovat esim. kala ja äyriäiset, hedelmät, mausteet ja juurekset. Siitepölyallergiaan tiedetään liittyvän tiettyjä ruoka-aineallergioita - nämä aiheuttavat oireita ja ongelmia usein erityisesti siitepölykaudella ja kun ruoka-aineita käytetään kypsentämättöminä. Näitä ns. liitännäisallergiaa aiheuttavat ruoka-aineita ovat mm. porkkana, selleri (kypsentäminen ei hävitä allergeenia), palsternakka (kypsentäminen ei hävitä allergeenia), peruna, lanttu, tomaatti, paprika, luumu, omena, päärynä, persikka, kiivi, kirsikka, meloni, nektariini, pähkinä ja manteli (kypsentäminen ei hävitä allergeenia), sinappi, kumina, kurkuma, kaneli, inkivääri, pippurit. Siitepölyallergiaa sairastavien kannattaa ainakin siitepölykaudella välttää tämän ryhmän aineita - siitepölyallergiaoireet voivat lievittyä jonkin verran jo tällä toimenpiteellä!

Artikkelin laati:
Yleislääkäri Johanna Castrén


Aiheeseen liittyy myös

Avainsanat: Allergiat