Kynsisilsa

Joka kymmenes suomalainen aikuinen sairastaa varpaiden kynsien sieni-infektiota.

Kynsisieni on ensisijaisesti esteettinen, mutta joskus myös mekaaninen haitta kynnen paksuuntuessa ja painaessa kengän ollessa jalassa.

Kynsisienen aiheuttaja on yleensä silsasieni, jonka vuoksi voidaan puhua myös kynsisilsasta, joka on tavallisin varpaankynsissä ja harvinaisempi sormien kynsissä.
Altistuminen silsasienille on hyvin yleistä, mutta vain osa ihmisistä saa ko. taudin, mikä johtuu mm. geneettisistä tekijöistä.

Koska hoito on kallista eikä aivan vaaratontakaan, on ennen sen mahdollista aloittamista varmistuttava kynsisienestä leikkaamalla kynnestä palanen sieniviljelyä varten. Vastauksen saaminen (viljely) voi kestää jopa 6 viikkoa.

Tehokkainkin nykyisin käytössä oleva lääke (suun kautta otettava) parantaa vain noin puolet potilaista. Lääkityksen kesto on hoitomuodosta riippuen 3 - 6 kk. Toisaalta kynsisieni paranee erittäin harvoin itsestään. Kynsisieni voi myös tulla uudelleen. Mikäli sienitulehdus ilmaantuu varvasväleihin (ne aukeavat), on varvasvälejä syytä hoitaa apteekista saatavilla ihon sienitulehduksiin tarkoitetuilla käsikauppavalmisteilla, ettei varvasvälien rikkoutumista pääse esim. bakteereita elimistöön, tai sienitulehdus leviä koko jalkapohjan alueelle.

Kynsisienen vuoksi voi tarvittaessa hakeutua yleislääkärin vastaanotolle.

Artikkelin laati:
Yleislääketieteen erikoislääkäri, LKT Marja Niemi


Avainsanat: Iho; kynsi