Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuisen hengityksen syy löytyy usein suusta

Kaikilla ihmisillä, nuorillakin, on ajoittain pahanhajuinen hengitys ja normaalisti siihen ei liity ongelmia. Useimmiten pahanhajuista hengitystään ei itse edes huomaa, ennen kuin joku läheinen tai lähellä oleva asiasta huomauttaa. Tällöin asia voi jäädä alitajuntaan vaivaamaan, vaikka ei olisi pienintäkään syytä. Kuvittelu oman hengityksen pahasta hajusta on yleensä turhaa.

Haju tulee tavallisesti suusta tai nielusta. Myös hengitysilman mukana poistuvat esim. valkosipulin, alkoholin ja tupakan höyryt. Hoitamattomat hampaat ja tulehtuneet ikenet, viisaudenhampaiden ympäristöt ja nielurisat voivat antaa tuoksuja, joskus kuume ja jotkut lääkkeet saattavat aiheuttaa tuoksuja. Kun tilapäinen käyttö loppuu, loppuvat hajutkin. Mahasta ei tule pahoja hajuja.

Hoitona on tavanomainen suun ja hampaiden puhdistaminen. Hoidontarve selviää säännöllisissä hammaslääkärin tutkimuksissa.

Useimmiten huoli pahanhajuisesta hengityksestä on tarpeetonta, mutta jos asia todella kovasti vaivaa ja haittaa elämääsi, käy ensimmäiseksi hammaslääkärin tutkimuksessa, jossa valtaosa pahanhajuisen hengityksen mahdollisista syistä selviää. Tarvittaessa hammaslääkäri ohjaa edelleen jatkohoitoon. 

Artikkelin laati:
Johtajahammaslääkäri Lauri Turtola

Aihepiirihakusana:
hammas, suu, hampaat


Avainsanat: Hammas, Suu, Hampaat