Klarar tänderna småätande?

Genom det hälsofrämjande projektet "Klarar tänderna småätande?" vill man få upp de studerandes ögon för ett modernt fenomen - det ständiga småätandet och dess negativa inverkan på den orala hälsan.

Av de studerande borstar bara en del tänderna rekommenderade två gånger om dagen med fluortandkräm. Att använda tandtråd regelbundet är rätt främmande för studerande och xylitol används sparsamt.

Målet för det hälsofrämjande projektet "Klarar tänderna småätande?" är att ta upp matvanorna till diskussion vid tandvårdsbesök och lokala måbraevenemang vid universiteten. Ett annat mål är att minska den dagliga konsumtionen av onyttiga mellanmål och drycker och ge information om hälsosamma alternativ. Det räcker inte att borsta tänderna en gång om dagen! 

Testa munnens och tändernas hälsa och dina hälsovanor på webben:

Klarar tänderna småätande?

 

Forskningsbaserad kunskap

Enligt SHVS:s hälsoundersökningar är studerande mycket medvetna om nackdelarna med fett och salt i maten, men tänker inte tillräckligt på sockermängden och de risker som är förknippade med socker. Studerande äter dagligen godis och choklad samt dricker saft och läske- och energidrycker. Småätande under dagen samt sura och söta drycker försämrar munhälsan.

Bland manliga studerande borstar hälften tänderna högst en gång om dagen.

Småätande frestar på de studerandes tänder.

 

vesilasi