Sur mat

Sur mat och munhälsa | Förebyggande av erosionsskador

Sur mat orsakar tanderosion (se på finska Slitage av tänderna (attrition och abrasion) och upplösning av emaljen (erosion)). Syror i kosten orsakar upplösning av tänderna utan bakterieverksamhet och detta påverkas inte av vilket sötningsmedel som används. Erosion orsakas såväl av naturligt söta näringsämnen som av produkter med tillsatt socker eller konstgjort sötningsmedel.

Också mängden saliv och dess egenskaper påverkar uppkomsten av tanderosion. Om munnen är torr, blir syrlighet från maten länge kvar på tandytan.

Sur mat och munhälsa

Näringsämnen med pH under 5,5 kan orsaka tanderosion. Detta är dock inte fallet om det sura näringsämnet innehåller kalcium, t.ex. surmjölk och yoghurt.

De mest erosionsframkallande produkterna innehåller citronsyra, t.ex. alla citrusfrukter och drycker av citrusfrukt. Ättiksyra, äppelsyra och vinsyra är också frätande ämnen, men i något mindre grad än citronsyra. Vinsyra finns i vindruvor och äppelsyra i äpplen. Också fosforsyra som finns i coladrycker orsakar tanderosion.

Varken garvsyran i kaffe eller kolsyran i mineralvatten orsakar tanderosion. Smaksatta vatten som har smaksatts med aromer och kolsyra är säkra med tanke på munhälsan. Däremot är smaksatta vatten som innehåller citron- eller äppelsyra och fruktsocker eller aspartam som sötningsmedel skadliga (se Tänder och drycker och på finska Drycker och munhälsa).

Frukter som tuggas är mindre erosiva än pressad fruktsaft. Detta beror på att tuggandet ökar salivutsöndringen och späder ut syrorna i munnen. pH-värdet för en hel morot är cirka 6, men om moroten pressas till saft sjunker pH-värdet till drygt 4. Måttlig konsumtion av äppelvinäger och andra produkter som innehåller ättika torde inte vara skadligt om man samtidigt intar mjölkprodukter. Vegetarisk kost är förknippad med större risk för tanderosion (se på finska Vegetarisk kost och munhälsa).

Erosion kan också orsakas av vissa läkemedel, bl.a. brustabletter och sura halstabletter.

Det är viktigt att komma ihåg att tanderosion också kan bero på s.k. inre orsaker, t.ex. kräkning och sura uppstötningar. Sura uppstötningar kan bero på många olika orsaker (se på finska Refluxbesvär och munhälsa och Ätstörningar och munhälsa).

Om munnen är torr stannar mat och dryck längre på tandytan än om munnen är fuktig och innehåller mycket saliv. Därför är risken för erosion hög hos bantare, idrottare och personer som har torr mun p.g.a. sjukdom eller läkemedel.

Förebyggande av erosionsskador

För att förebygga erosionsskador är det viktigt att undvika vissa maträtter, ämnen och matvanor. Om man äter eller dricker ämnen som orsakar tanderosion, är det viktigt att göra det på rätt sätt (tabell 1). Det är också bra att följa vanor som stärker tänderna så att de bättre tål syror. 

Tabell 1. Anvisningar för hur erosionsskador kan undvikas

 

Undvik dessa

Undvik sur mat och dryck.

Undvik att tugga hård mat tillsammans med sura drycker.

Tillsätt inte socker till frukt eller bär; utan socker försvinner surheten snabbare.

Borsta inte tänderna inom en timme efter intag av något surt. Ät eller drick inte heller något surt genast efter tandborstningen.

Undvik nötande tandkräm och hårda tandborstar.

Beakta detta vid intag av sura produkter

Om du äter eller dricker något surt , gör detta helst i samband med en måltid och tillsammans med mjölkprodukter.

Konsumera frukt och grönsaker hellre genom att tugga dem än som saft.

Ät måttligt med citrusfrukter, högst två om dagen. Sug inte på citrusfruktskivor en åt gången.

Viktigt att komma ihåg

Drick mjölk eller tugga en bit ost efter måltiden. Detta balanserar de skadliga effekterna av sura produkter.

Använd fluortandkräm regelbundet.

Använd xylitolpastiller eller -sugtabletter i stället för tuggummi efter intag av sur mat och dryck.

Besök tandläkare eller munhygienist regelbundet och berätta om hur du använder sura drycker och matprodukter.

 

Artikeln är skriven:
Helinä Keskinen
Duodecim / Terve suu
15.9.2009


Nyckelord: Sur mat, Munhälsa, Erosion