Atopiskt eksem

Sjukdomsförlopp Orsaker till atopiskt eksem Symptomenlig vård

Det är berättigat att kalla atopiskt eksem en folksjukdom. Var femte finländare lider av problem som eksemet förorsakar i åratal, ibland t.o.m. i tiotals år. Eksemet beror på ärftlig atopi, som ofta även medför allergiska reaktioner i slemhinnorna, t.ex. allergisk snuva och astma.


Mångfacetterad sjukdomsbild  

Atopiskt eksem bryter oftast ut under de första två levnadsåren. Om babyn har torr, lättretad och kliande hud kan det vara ett första symtom. Ifall barnet har mer aggressiva fläckar med skorpaktig yta på kinderna, i hårbottnen och på hudområden som böjs och sträcks ofta kallas det mjölkskorv. Hos barn i lekåldern förekommer eksemet speciellt i böj- och skavområden och kallas därför böjveckseksem. Skolelever har ofta torr och fjällande hy på fotsulorna och handflatorna. Efter puberteten är det händerna, ansiktet och överkroppen som är de mest envetna eksemområdena.
Sjukdomens grad varierar från lindrigt rodnande och fjällande hud till ett illa sönderskrapat och inflammerat eksem som täcker hela kroppen. Sommar och sol lindrar, men när hösten kommer bryter eksemet ofta ut på nytt. En del patienter har symptom, men i lindrigare form, ännu i vuxen ålder.

Eksemet har många bakgrundsfaktorer 

Orsakerna till atopiskt eksem är kända bara till en del. Man vet att det handlar om en kraftigt ärftlig sjukdom. Nedärvd atopi orsakar många avvikelser i huden, centralt är att huden lätt kliar. Huden börjar lätt klia och klådan är både långvarig och kraftig. Torrheten har att göra med en störning i hudytan, d.v.s. hornhuden. När det finns för lite vatten i hornhuden blir huden skör och söndrig och känslig för irritationseksem. Hudens kapacitet att försvara sig mot sjukdomsalstrare är nedsatt. Virusinfektioner i huden, t.ex. vårtor, mollusker och herpes är svårare och mer seglivade än vanligt. Detsamma gäller bakterie- och svamputslag. Störningar i svettningen ökar klart vissa patienters symptom.
Blek hud, som beror på att de ytliga blodkärlen tenderar att dra ihop sig, hör också till avvikelserna.
Man kan påvisa allergi hos två tredjedelar av de som lider av atopiskt eksem, men allergins andel i eksemet är omdebatterad. Hos barn som är under 2-3 år förvärras eksemet faktiskt ofta av olika födoämnen, men hos äldre barn och vuxna är det ovanligt. Om en atopisk person är allergisk mot protein från växt- eller djurriket, kan det ämnet orsaka ett allergiskt nässelutslag. Eksemet uppkommer inom några minuter från det att man blivit utsatt för ämnet. Klådan och svullnaden håller i sig en stund. Den här mekanismen förklarar dock inte egentligt atopiskt eksem.


Symptomatisk behandling  

Man kan inte ändra på arvsanlagen, så det finns ingen fullständigt botande vård. Men med bra grundvård kan man ändå minska hudens torrhet och förhindra klåda. Moderna mediciner är effektiva för att minska hudinflammationen.
En snabb tvätt av huden i duschen är en del av basvården. Tvättmedel skall användas sparsamt. Efter tvätten smörjer man in den handdukstorra huden med fuktighetskräm. Kläderna ska helst vara rymliga och gjorda av svala, mjuka material som inte irriterar huden. Kläderna ska sköljas noggrant När hudens temperatur höjs ökar klådan, så sovutrymmena borde hållas svala.

Endast basvård räcker inte till för att lugna den hudinflammation som ligger bakom eksemet. En mild kortisonsalva är en effektiv metod för behandling av eksemet. Salvorna används i korta kurer som räcker ungefär två veckor. Med pauser på en eller ett par veckor i vården förhindrar man att huden vänjer sig vid medicinen och samtidigt minimerar man risken för bieffekter. Kortisonbehandlingen av småbarn som lider av utbredda svåra eksem bör ske under läkaruppsikt. I hudens sprickor finns ofta bakterieinfektioner, som kan skötas med bakteriedödande medel som ges antingen ut- eller invändigt. Det är också nyttigt att sanera bort pityrosporum-jästsvamp från ansiktet och överkroppen. Klåda kan lindras med invärtes antihistamin. Som alternativ till kortisonsalvorna är de nya s.k. makroliderna takrolimus och askomycin på kommande. Ett behandlingsalternativ för svåra eksem är siklosporin som tas för invärtes bruk.

Också ljusbehandlingar kan lindra hudinflammationen. Den vanligaste är SUP-ljusbehandlingen, där strålningen till största delen består av långvågigt ultraviolett ljus. Huden tål behandlingen väl, men de värsta inflammationerna måste behandlas med andra metoder innan behandlingen kan påbörjas. Man kan också använda andra ljusbehandlingar (UVB, smalspektrum-UVB och PUVA). Solresor till södern har samma effekt.

Småbarn kan ofta, till skillnad från äldre barn och vuxna, ha nytta av diet. Man ska inte börja experimentera med dieter utan en noggrann allergologisk undersökning. Naturläkemedel har inte visat sig ha några positiva effekter på eksemet. En del produkter från hälsokostbutiker kan t.o.m. vara till skada. Vitamin- och mineralexperiment samt akupunkturbehandlingar har visat sig lika dåliga.

Artikeln är uträttad av:
Dermatolog Mikko Plosila


Nyckelord: Atopiskt eksem, Hud